У Росії суд визнав ФБК і штаби Навального екстремістськими організаціями: що заборонили

Їм заборонили поширювати будь-яку інформацію, здійснювати фінансові операції, а також брати участь у виборах і організовувати акції.

У Росії Мосміськсуд визнав екстремістськими організаціями Фонд боротьби з корупцією (ФБК, внесений Мін'юстом до реєстру іноагентов), Фонд захисту прав громадян (ФЗПг, також внесений до реєстру іноагентов) і штаби політика Олексія Навального. Про це в середу, 9 червня, повідомляє РБК з посиланням на прес-службу Мосміськсуду.

Засідання тривало більше 12 годин на закритому режимі без доступу преси. В результаті суд постановив ліквідувати фонди і припинити діяльність штабів.

"Рішення підлягає негайному виконанню в частині припинення діяльності", - уточнили в суді.

Відомо, що внести організації Навального в список екстремістських зажадала 16 квітня прокуратура Москви.

"Під прикриттям ліберальних гасел ці організації займаються формуванням умов для дестабілізації соціальної та суспільно-політичної ситуації. Фактичними цілями їх діяльності є створення умов для зміни основ конституційного ладу, в тому числі з використанням сценарію" кольорової революції ". При цьому цими структурами здійснюється діяльність іноземних і міжнародних організацій на території Російської Федерації, щодо яких прийнято рішення про визнання їх діяльності небажаної ", - говорилося в повідомленні відомства.

Також, в прокуратурі звинуватили Навального і ФБК в "закликах до насильницьких дій, екстремістської діяльності, масових заворушень шляхом спроб втягнення неповнолітніх у протиправну діяльність".

Силовики вважають, що ці організації працюють "в активній координації та на замовлення різних зарубіжних центрів, провідних деструктивні дії відносно Росії".

Після того як рішення про визнання організацій екстремістськими підтвердить друга судова інстанція:
  • співробітники ФБК і активісти штабів Навального, якщо будуть продовжувати діяльність, можуть бути залучені в якості обвинувачуваних у ст. 282.2 КК (організація діяльності екстремістської організації). Максимальний термін позбавлення волі для керівників - десять років, для учасників забороненої організації - шість років. За втягнення в діяльність екстремістсткіх організацій загрожує до восьми років;
  • прихильникам ФБК і штабів Навального, які беруть участь в їх фінансуванні (незалежно від суми пожертвувань), буде загрожувати кримінальна відповідальність за ст. 282.3 КК. Максимальний термін позбавлення волі за нею - десять років;
  • за виготовлення і демонстрування символіки організацій буде загрожувати адміністративна відповідальність - до 15 діб арешту за ст. 20.29 або 20.3 КоАП. Ці норми не встановлюють відмінностей між демонстрацією символіки будь-якої забороненої організації і, наприклад, нацистської символіки;
  • особи, засуджені "за злочини екстремістської спрямованості", не мають права брати участь у виборах, поки їх судимість не знято або не погашено. Якщо мова йде про тяжкий злочин (а статті про діяльність або фінансуванні екстремістської організації тяжкі), то заборона діє десять років після зняття чи погашення судимості. Екстремістська символіка і гасла не можуть використовуватися у виборчих кампаніях.
Глава правозахисного об'єднання "Команда 29" адвокат Іван Павлов, який представляє інтереси ФБК, розповів, що звинувачення вважає доказом фінансування "екстремістської діяльності" обіцянку ФБК сплатити штрафи учасникам несанкціонованих акцій.

"Було виступ керівництва організації, в якому обіцяли відшкодувати витрати за участь в масових акціях. Гроші на це і є фінансування екстремістської діяльності", - наводяться слова прокурора в Telegram-каналі адвоката.

Нагадаємо, російського опозиціонера Олексія Навального повернули в колонію після знаходження в тюремній лікарні, де він перебував після завершення голодування.

За матеріалами: Корреспондент.net
Добавлено: 10-06-2021, 09:33
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх