Про Білий дім і допомогу для України

У Білому домі назвали "нонсенсом" заяву про те, що США стримують військову допомогу Україні

Білий дім готував для України новий пакет військової допомоги на 100 млн доларів, включно з летальним озброєнням, але невідомо, чи він буде наданий.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє POLITICO з посиланням на слова чотирьох поінформованих джерел. 

Повідомляється, що пакет готувався на тлі нарощування Росією своїх сил біля кордону з Україною та на окупованих територіях. Над питанням працювали Держдеп і Пентагон. 

Згодом, як стверджують джерела, у Раді нацбезпеки поставили на паузу подальші кроки після того, як Росія оголосила про відведення своїх сил та розпочалася підготовка до зустрічі Джо Байдена і Владіміра Путіна у Женеві.

За словами одного за співрозмовників, пакет все ще "недоторканний" та може бути швидко наданий Україні. 

POLITICO зазначає, що Washington Post першими повідомляли про те, що адміністрація Байдена розглядала надання такого пакету, але що Рада нацбезпеки заморозила його та яке  саме озброєння могло бути надане - раніше не було відомо.

За словами двох джерел, у пакет можуть бути включені системи протиповітряної оборони малої дальності, стрілецька зброя та протитанкове озброєння.

У Білому домі прокоментували вчорашню інформацію про те, що США заморозили надання Україні пакету військової допомоги перед самітом президентів. У пресслужбі стверджують, що Штати досі готові це зробити. 

Для нового загострення РФ в Вашингтоні навіть підготували спеціальні резервні фонди. 

"Ідея про те, ніби ми стримуємо допомогу Україні у сфері безпеки, є нонсенсом. Тільки минулого тижня, напередодні саміту США - Росія, ми надали пакет допомоги на суму 150 мільйонів доларів, включно з летальною допомогою", - йдеться в заяві.

Учора видання Politico писало про те, що напередодні переговорів президента США Джо Байдена з Главою Кремля Владіміром Путіним Вашингтон заморозив надання Україні пакету військової допомоги. 

12 червня стало відомо, що Міноборони США затвердило рішення надати Україні другий транш військової допомоги в розмірі 150 млн доларів в 2021 році. 

У березні адміністрація президента США Джо Байдена прийняла рішення виділити Україні новий пакет військової допомоги в розмірі $125 млн. 

Нагадаємо, 11 червня Міноборони США затвердило другу частину безпекової допомоги для України обсягом $150 млн у рамках Ініціативи з допомоги задля безпеки України (USAI). Він включає навчання, консультаційну підтримку і надання озброєння та має допомогти Україні захищатися і підвищувати сумісність своїх сил із НАТО.

Серед іншого, у рамках цього пакету Україна отримає протиартилерійські радари та системи для боротьби з ворожими безпілотниками.

За матеріалами: УП
Добавлено: 19-06-2021, 11:01
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх