Ізраїль тестуватиме в Україні нову вакцину від COVID-19

На порозі великої перемоги над Ковідом - Ізраїль. Країна працює одразу в кількох напрямках. Там тривають клінічні випробування перших у світі ліків проти коронавірусу.

Одночасно почалися широкомасштабні тестування ізраїльської вакцини, причому частину з них проводитимуть... в Україні. Чому - розповість Антон Готліб.

Щойно стало зрозуміло, що вакцина - єдиний порятунок від епідемії у світі, у буквальному сенсі, між фармвиробниками почалися перегони. Ізраїль теж не лишився осторонь. Розробку вакцини доручили біологічному Інституту Ніс-Ціон, це абсолютно секретна установа, що підпорядковується Міністерству оборони.

У дію було введено протокол, розроблений ще в 90-х у разі застосування проти Ізраїлю імовірним противником біологічної зброї. Він складається з трьох етапів: 1) визначити патоген (він відомий - Ковід-19), 2)швидко розробити засіб протидії (в даному разі вакцину) і запустити її в промислове виробництво.

Третій етап клінічних випробувань вирішили проводити за кордоном - в Україні і Грузії. Можна уявити, який ґвалт це може викликати в соцмережах, загалом у суспільстві цих держав. Але пов'язана така необхідність не з небезпекою препарату і бажанням перевірити його на жителях інших країн.

Юрій Ранков, керівник департаменту першого медичного центру Тель-Авіва:

Поскольку в Израиле большое число вакцинированных - трудно найти достаточно репрезентативную выборку для качественных клинических исследований. Достигнуты межправительственные соглашения, как нам заявлено, что вакцину будут испытывать пациенты из Грузии, Украины и Израиля в том числе.

В основі вакцини вірус стоматиту. Його білок замінений на білок кoвіду. За схожою схемою створені й інші вакцини, та ж "Астразенека". Але на відміну від останньої - ізраїльська буде однокомпонентною. Більш того, фармацевтична компанія почала випробування вакцини проти коронавіруса в таблетках.

Це такі капсули, які приймають одноразово. І ще одна несподіванка - у продаж почали надходити домашні тести на коронавірус. Вони нагадують тести на вагітність. І з'ясувати - хвора людина на Ковід чи ні по них можна протягом 15 хвилин.

Раніше повідомлялось, що німців вакцинуватимуть третіми дозами Pfizer та Moderna

За матеріалами: Подробиці
Добавлено: 4-08-2021, 08:15
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх