Україна та США підписали хартію про стратегічне партнерство

Нова Хартія про стратегічне партнерство, як і її попередниця, це рамковий документ, який описує принципи та напрямки співробітництва України та США, зокрема, у сферах оборони та безпеки, енергетики, економіки, торгівлі та ін. Будуть змінюватись адміністрації і президенти в обох країнах, але документ буде незмінним і гарантуватиме Україні підтримку з боку стратегічного партнера.

Сторони обговорили питання безпеки та енергетичної кризи.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба та держсекретар США Ентоні Блінкен затвердили Хартію під час засідання Комісії стратегічного партнерства Україна-США у Вашингтоні у середу, 10 листопада.



"Оновлена хартія про стратегічне партнерство США та України, яку ми з главою МЗС (України - ред.) підписали сьогодні, підтверджує непохитну відданість США суверенітету та територіальній цілісності України", - сказав Блінкен на прес-конференції.




Як зазначив Ентоні Блінкен – з українською делегацією обговорили реалізацію реформ, протистояння російській агресії та енергетичну безпеку. Ще одним важливим питанням залишаються зусилля України у боротьбі з корупцією. Блінкен відзначив зусилля, які робить Україна у цьому напрямку.

Кулеба висловив переконання, що у відносинах України та США розпочинається нова сторінка.

"Під час засідання було розглянуто три важливі теми стратегічних відносин України та США - безпека та російська агресія, демократія та верховенство права, та економічна трансформація України. США підтримують Україну у протидії російській агресії та захисті нашого суверенітету та територіальної цілісності. Ми вдячні американським партнерам за готовність надалі розширювати безпечну та оборонну взаємодію з Україною. Кращий спосіб стримати агресивну Росію – це дати Кремлю зрозуміти, що Україна сильна і має сильних союзників, які не залишать її наодинці з агресором. Саме такий сигнал ми надіслали сьогодні Москві", - заявив міністр.

"У новій Хартії стратегічного партнерства України та США є низка положень щодо протидії російській агресії, які нам було важливо зафіксувати. Це свідчить про абсолютну незворотність американської політики підтримки України у протидії російській агресії", - додав Кулеба.

Засідання Комісії стратегічного партнерства реалізує домовленості, яких вдалося досягти під час зустрічі президентів України та США Володимира Зеленського та Джо Байдена відповідно.

Коментар ZN.UA
Хартія Україна-США про стратегічне партнерство – не відкриття Америки для нашої країни. Перший такий документ було підписано ще 13 років тому – 19 грудня 2008 р. тодішніми главами зовнішньополітичних відомств України та США Володимиром Огризком та Кондолізою Райс відповідно. Ще тоді наші дві держави позначили себе «друзями» та «стратегічними партнерами».

Для реалізації Хартії Києву та Вашингтону ще належить наповнити двостороннє співробітництво як конкретними угодами і домовленостями, а й, переважно, напруженої роботою з їх виконанням.

Безумовно, важливим і символічним є те, що підписання нової Хартії про стратегічне партнерство та «перезавантаження» двосторонньої Комісії стратегічного партнерства Україна-США відбулися під час чергового нагнітання Росією напруженості навколо кордонів України: Вашингтон надіслав Москві ще один чіткий сигнал про те, кого він вважає агресором., а кому продовжуватиме надавати допомогу у протидії цій агресії.

ПО МАТЕРIАЛАМ: ZN.UA
Добавлено: 11-11-2021, 07:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх