У Держдепі США розповіли подробиці переговорів у Женеві

Зустріч дипломатичних делегацій США та Росії розпочалася сьогодні вранці і закінчилася лише увечері.

Про це повідомляє американський телеканал CNN.



Під час сьогоднішніх переговорів у Женеві чиновники США та Росії обговорили розміщення ракет та проведення військових навчань у Європі.

Про це повідомила заступник державного секретаря США Венді Шерман на брифінгу, повідомили американські журналісти Бенджамін Хол та Крістофер Міллер.

США відкриті для обговорення розміщення ракет у Європі, але на взаємних умовах. Також Вашингтон готовий переглянути масштаби військових навчань, які США та Росія проводять у Європі.



"США і Росія погодилися, що ядерну війну ніколи не виграти і не можна вести», - сказала Шерман.


Водночас, говорити про скорочення американської військової присутності в Європі американська сторона не планує.

«У нас не було дискусій щодо чисельності американських військ під час наших переговорів. Я не думаю, що це те, що перебуває на столі переговорів. Це не тема для переговорів», - наголосила вона.


Шерман також заявила, що сигналом до деескалації ситуації на кордоні України стане відведення російських військ на місця їхньої дислокації, пише РБК-Україна.

При цьому вона відповіла на заяву Росії про те, що російські війська перебувають біля кордонів України для проведення навчань.

«Як правило, ви не посилаєте 100 тисяч солдатів до кордону лише для того, щоб провести навчання», - додала Шерман.


Також Штати наголосили, що не дозволять іншими країнами закривати двері до НАТО.

«Ми нікому не дозволимо закрити політику відкритих дверей НАТО», - заявила Шерман.


Женевська зустріч відкрила тиждень міжнародних перемовин Заходу та РФ щодо ультиматумів щодо нерозширення НАТО та «стратегічної стабільності», які Москва висунула на тлі концентрації своїх військ біля кордонів України.

Серед запропонованих Росією гарантій безпеки є вимога про нерозширення НАТО на Схід за рахунок вступу України. Також Росія бажає скорочення американської присутності у Східній Європі. Шляхом переговорів із РФ американська сторона хоче зняти напруженість біля кордонів України.

Вимоги Росії, оприлюднені за кілька тижнів до переговорів, передбачають нерозширення НАТО далі на схід і зобов’язання ніколи не приймати Україну, як нового члена.

Нагадаємо, що у середу російська делегація зустрінеться з членами Північноатлантичного договору на Раді НАТО-Росія в Брюсселі.

Якщо ми насправді збираємося досягти прогресу, нам доведеться побачити деескалацію, що Росія відступає від загрози, яку вона зараз становить для України», — зазначив держсекретар США Ентоні Блінкен в етері CNN.


Блінкен додав, що протягом останнього десятиліття Росія неодноразово вчиняла акти агресії проти Грузії, Молдови, а тепер поновила загрозу щодо України.

Як зазначив Рябков державному інформаційному агентству «РИА Новости», недільна вечеря між ним і Шерманом була «важкою, але діловою».

Для нас немає сюрпризів у тому підході, який принаймні публічно озвучувала американська сторона, ми до цього готові. Подивимося, що вийде в підсумку», — ствердив Рябков.


Близько 100 тис. російських військових знаходяться біля кордону з Україною, попри попередження президента США Джо Байдена та європейських лідерів про серйозні наслідки, якщо Путін розпочне вторгнення.

А за висновками американської розвідки минулого місяця, Росія може розпочати військовий наступ на Україну «незабаром на початку 2022 року».

Раніше ми писали про те, що НАТО вважає, що для результативних переговорів з Росією буде мало одного раунду. Швидше за все, знадобиться ціла серія зустрічей.

Нагадаємо, державний секретар США Ентоні Блінкен зазначив, що низка так званих «гарантій безпеки», які запропонувала Росія, є свідомо нездійсненними та спрямовані на зрив переговорів із подальшим виправданням своєї агресії проти західних країн та України.

  • Нагадаємо, Адміністрація Джо Байдена оприлюднила нове рішуче попередження Росії щодо покарань, які їй можуть загрожувати, якщо вона продовжить погрози вторгнення в Україну. Там зазначили, що «Росія буде вражена».
  • Також в адміністрації президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена обговорюють заходи експортного контролю для Росії із союзниками. Йдеться про обмеження на чутливі технології та електроніку, у разі, якщо Російська Федерація продовжить військову агресію проти України.
  • Адміністрація президента США Джо Байдена підготувала новий пакет оборонної допомоги для України. Пакет буде додатком до американської допомоги, яка вже надходить до України.
  • Раніше Велика Британія попередила Кремль про роботу над санкціями, спрямованими проти фінансового сектора Російської Федерації, якщо вона вдереться в Україну.
  • Повідомлялось, що Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з Державним секретарем Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкеном. Зазначалось, що сторони обговорили шляхи протидії загрозам геополітичного проєкту «Північний потік — 2» та заходи стримування РФ від військової агресії в Європі. Ключовими елементами стримування назвали жорсткі економічні санкції та допомогу українській армії.
  • Головна дипломатка Великої Британії попередила членів G7, що «вільні демократичні країни» мають припинити зважати на російський газ та російські гроші задля збереження своєї незалежності.
  • Також у Німеччині розглядають можливість зупинення проєкту «Північний потік-2». Влада ФРН може погодитися на такий крок через загрозу військового вторгнення Росії в Україну.


За матеріалами: #Букви
Добавлено: 11-01-2022, 07:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх