Письмова відповідь США на безпековий ультиматум РФ

Москва підтвердила, що отримала відповідь США на свій безпековий ультиматум.

США та НАТО письмово відповіли на російські вимоги щодо гарантій безпеки в рамках переговорів щодо запобігання військовій ескалації щодо України.

Джерело: російське видання «Комерсант»

Деталі: Видання опублікувало фото Саллівана, який із папкою документів прямує до МЗС РФ. Також вказується, що він доставив два документи — один від США, другий від НАТО.

Письмова відповідь США на безпековий ультиматум РФ

Росіяни вимагали від США письмово відреагувати на їхній безпековий ультиматуми. Зокрема Росія запропонувала країнам НАТО взяти на себе зобов’язання, що «виключають подальше розширення НАТО, у тому числі приєднання України, а також інших держав».

Крім того, Росія пропонує відмовитись «від ведення будь-якої військової діяльності на території України, а також інших держав Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії». Також пропонується відмовитись від проведення військових навчань на певній відстані від кордонів Росії та країн НАТО.



"Ми дотримуватимемося принципу відкритих дверей в НАТО", - заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

"Сьогодні посол США доставив нашу відповідь у Москві. Вона викладає серйозний дипломатичний шлях, якщо Москва його обере. Доставлений документ включає занепокоєння США та наших союзників і партнерів щодо дій Росії, які підривають безпеку, принципову та прагматичну оцінку занепокоєнь, які підняла Росія, та наші пропозиції у сферах, у яких ми можемо знайти спільну мову", - зазначив Блінкен.

За його словами, у відповіді США дали чітко зрозуміти, що вони захищатимуть свої ключові принципи.

"Вони включають суверенітет України та її територіальну цілісність і право держав обирати їхні власні безпекові домовленості та союзи. Ми розглянули можливість взаємних заходів прозорості щодо розміщення позицій в Україні, а також заходи для збільшення довіри щодо військових навчань та маневрів у Європі", - додав він.

Що цьому передувало:

  • 21 січня відбулися переговори держсекретаря США Ентоні Блінкена та глави МЗС РФ Сергія Лаврова в Женеві, які тривали 1,5 години — менше, ніж планувалося.
  • Блінкен перед цим перебував з візитом у Берліні і заявив, що не очікує прориву від переговорів з Лавровим, але сподівається почути, що вирішила Москва за підсумками консультацій з США і НАТО.
  • 19 січня Блінкен під час візиту в Київ попередив, що президент Росії Владімір Путін може віддати наказ про напад у найкоротші терміни.
    Після переговорів Лавров заявив, що Блінкен пообіцяв наступного тижня (24-30 січня) надати письмову відповідь на безпекові ультиматуми Кремля.


За матеріалами: УП
Добавлено: 27-01-2022, 07:45
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх