Угода Макрона та Путіна по Україні: з'явилися подробиці

Про це повідомляє Daily Mail.

Французький лідер нібито зробив пропозиції щодо України, які не були узгоджені з іншими партнерами Парижа.

Так, Макрон озвучив у бесіді із російським президентом кілька ініціатив. Так, він нібито запропонував закріпити за Україною нейтральний статус, виключивши для неї можливість вступу до НАТО.

При цьому пропозиції Макрона раніше не отримували схвалення з боку союзників Парижа щодо Північноатлантичного альянсу, зокрема Великобританії. Він навіть не проконсультуватиметься з партнерами по НАТО

Макрон займається своїми справами, ми знаємо, що відбувається. Він вийшов за межі позиції НАТО. Але це цікаво.

На запитання журналістів щодо інформації у французьких ЗМІ про те, що начебто Путін та Макрон обговорювали план з "фінляндизації" України, тобто її нейтральності та позаблоковості, президент Франції відповів рішучим запереченням.

Цікаво, що під час прес-конференції з президентом Володимиром Зеленським у Києві Макрон поспішив спростувати свою заяву про "фінляндизацію" України. "Не знаю, звідки ви її (цитату. – Ред.) взяли", – сказав політик.

"Я не вживав жодних цих формул. Ви використали формулу "фінляндизація", я такого не чув", - запевнив Макрон.


Le Figaro пише, що президент Франції спробував "спокусити диявола" і в умовах нерівних сил "галльського півня" та "російського ведмедя" захотів показати незалежність своєї політики від США, які тільки й кажуть, що про швидке чи неминуче вторгнення Росії в Україну. Liberation вважає таку тактику "небезпечною грою".

Він також запевнив, що навпаки позиція Заходу - в тому, що НАТО має зберігати політику відкритих дверей. І це важливо, в тому числі для таких країн, як Фінляндія.



Путін "пішов на деескалацію"
Французькі посадовці стверджують, що Путін зробив крок до деескалації в Україні, пообіцявши не починати нові "військові ініціативи", і погодившись відвести російські війська з Білорусі після завершення спільних навчань 20 лютого. Про це пише Financial Times.

"Здається, Путін насолоджувався увагою – і дав знак, що готовий розтягувати загадку щодо його наступних кроків", – пише газета.

Олії у вогонь підлило американське видання Financial Times. З посиланням на неназваних представників французької делегації воно написало, що Путін пообіцяв Макрону "не робити нових військових ініціатив" і вивести свої війська з Білорусі після закінчення спільних навчань "Союзна рішучість-2022". Цю інформацію пізніше підтвердив і Макрон.

Також між президентами була домовленість про "структурний діалог щодо колективної безпеки".

Ні Макрон, ні Путін прямо не вказали на існування такого договору під час пресконференції після переговорів. Але Макрон заявив, що Путін запевнив його у готовності до діалогу про деескалацію.

Французький президент також сказав, що його мета - домогтися конкретних безпекових гарантій для всіх держав у регіоні, в тому числі для Росії, України та членів ЄС.

Путін також вдаватися в подробиці не став, зазначивши, що деякі пропозиції Макрона він вважає перспективними.

"Низка його ідей, пропозицій, напевно, про які поки що рано говорити, все-таки я вважаю, цілком можливими для того, щоб покласти їх в основу подальших наших спільних кроків", - заявив російський президент.

Речник Кремля Дмитро Пєсков розповів газеті, що Путін і Макрон "готові продовжувати діалог" щодо французьких пропозицій, однак ці дискусії ще не заспокоїли Москву.

"Всі ці речі треба узгоджувати з союзниками Франції в ЄС і НАТО, в першу чергу зі США, - сказав Пєсков. - Ще рано говорити про будь-що інше."

Втім міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, схоже, вважає загрозу перебільшеною.

"Не вірте апокаліптичним прогнозам. У різних столицях різні сценарії, але Україна готова до будь-якого розвитку подій", - написав він у неділю в твіттері.

Прицьому, Генсек НАТО заявив, що ризик нового вторгнення Росії в Україну зростає.



За матріалами: Подробиці
Добавлено: 9-02-2022, 16:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх