Землетрус у Туреччині: тисячі загиблих та поранених, відсутній зв'язок зі щонайменше 27 українцями із зони лиха (Фото, відео)

6 лютого на кордоні Туреччини та Сирії сталася серія потужних підземних поштовхів, яка забрала життя декількох тисяч людей. В країнах оголосили надзвичайний стан, тривають рятувально-пошукові операції. Наразі отримали 27 звернень про відсутність зв'язку з громадянами України, які проживають у зоні землетрусу. Про жахливі наслідки стихійного лиха - у матеріалі "Паноптикон".

Кількість загиблих та поранених постійно зростає


Станом на ранок 7 лютого щонайменше 3 381 людина вважаються загиблими внаслідок землетрусу в Туреччині, а 20 426 - пораненими. Про це інформує турецьке агенство "Anadolu".

Натомість у Сирії загинули 1 293 людини. Так, у підконтрольних уряду Башара Асада провінціях повідомили про 593 загиблих. А цивільна оборона Сирії, відома як «Білі шоломи», зазначила про 700 загиблих у районах, контрольованих опозицією. Загальна кількість поранених в країні зросла до 3 531 людей.

Всесвітня організація охорони здоров'я попередила, що кількість жертв унаслідок землетрусу може зрости у вісім разів, передає "BBC".


AP Photo/Mahmut Bozarsan

За даними Геологічної служби США (USGS), землетрус магнітудою 7,8, який стався на півдні Туреччини, вважається найсильнішим за останні 100 років, повідомляє "CNN".

Це відбулось за 23 кілометри на схід від Нурдагі в провінції Газіантеп, на глибині 24,1 кілометра. Нурдагі розташований уздовж турецько-сирійського кордону, і землетрус відчувався в кількох країнах регіону, зокрема в Сирії та Лівані.


Фото: Associated Press

Зазначається, що після землетрусу магнітудою 7,8 сталося ще щонайменше 100 підземних поштовхів протягом дня силою 4,0 або більше.

Зруйновано та пошкоджено низку будівель, зокрема, архітектурні пам’ятки


Станом на 7 лютого відомо, що в Туреччині пошкоджено близько 11 тисяч будівель. Так, під час одного з поштовхів у прямий ефір турецького телебачення потрапив момент обвалення будинку.


Як повідомляє "The Guardian", внаслідок землетрусів була пошкоджена низка архітектурних пам’яток. Зокрема, у турецькій провінції Газіантеп частково зруйнуваний тисячолітній замок-фортеця, який є центральною історичною пам’яткою міста і зараз виконує функції музею. А у Сирії постраждала середньовічна цитадель Алеппо, що входить до списку об’єктів світової культурної спадщини ЮНЕСКО.




Замок Газіантеп. Фото: Mehmet Akif Parlak / Anadolu Agency



Цитадель Алеппо. Фото: AFP

Україна і Туреччина


Ввечері 6 лютого речник МЗС України Олег Ніколенко повідомив про 24 звернення щодо відсутності зв’язку із громадянами України, які проживають в зоні стихійного лиха. Наступного дня стало відомо, що посольство України в Туреччині розшукало 6 українців, які не виходили на зв'язок.

Згодом, посол України у Туреччині Василь Боднар розповів, що дипломати встановили зв'язок із 9 українцями. Проте загальна кількість звернень збільшилася до 27.

"З іншими намагаємося встановити контакт, використовуючи різні методи комунікації - від урядових до приватних і громадських кіл. Особливо наша українська громада, яка має бізнесові або родинні зв'язки, також намагаємося їх розшукувати. Навіть запросили спеціальну компанію з пошуку українців, які могли постраждати в цьому регіоні", - розповів посол.

В Мінреінтеграції інформують, що всю відому інформацію про українців, які зараз знаходяться в Туреччині, можна повідомити на гарячі лінії Уповноваженого: для дзвінків з України за телефоном: 0 800 339 247, з-за кордону повідомити можна через месенджери на номер: (095) 896-04-21.

7 лютого президент Володимир Зеленський підписав указ про надання гуманітарної допомоги Туреччині. Василь Боднар розповів, що на його виконання Державна служба з надзвичайних ситуацій направить до 100 українських рятувальників.
Добавлено: 7-02-2023, 08:11
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх