Чешские украинисты обвинили Президента Чехии в исторической безграмотности

Еще в августе 2014 г. группа чешских украинистов рекомендовала Президенту Чешской Республики Милошу Земану аккурантее обращаться со словами, в частности, со словом "бандеровец". Четыре месяца спустя Земан ответил украинистам. Но, как стало видно из ответа, его знание истории расходится с историческими фактами.

Поэтому чешские украинисты вынуждены были снова обратиться с письмом к Милошу Земану.

Шановний пане президенте,
ми раді, що Ви вирішили відповісти на наш лист з серпня минулого року. Але у зв‘язку з тим, що Ви, здається, за цей довгий період забули суть нашої першої заяви, дозвольте, ми Вам її коротко нагадаємо. Ми просили Вас про стриманість в оцінці складних періодів історії України, а також, щоб Ви легковажно не використовували термін «бандерівці» у зв'язку з поточними подіями в Україні. З цього не мало випливати, що про Степана Бандеру потрібно говорити лише добре, але в інтересах фактичної та раціональної оцінки цієї постаті, не маємо й брехати.
А тепер до головного питання. Так, фразу "Вбий кожного поляка від шістнадцяти до шестидесяти років» ми знаємо. Але на жаль, повинні Вам сказати, що таку заяву Степан Бандера ніколи не робив. Історики зазвичай приписують її Дмитру Клячківському, командиру українського націоналістичного опору на Волині, який вважається ініціатором антипольских етнічних чисток. Він, до речі, притримувався ідеї, яку поділяєте також і Ви, що «кожен повинен жити в країні свого походження». Не тільки у випадку з Україною, у 20-му столітті стало зрозуміло, які можуть бути наслідки таких міркувань.
Враховуючи те, що Українська повстанська армія, яка, до речі, виникла проти волі Степана Бандери, жодним чином не була ідеологічним монолітом, навіть у лавах українського підпілля цей злочин було сприйнято дуже неоднозначно. Ми не маємо наміру релятивізувати провину частини Організації українських націоналістів за цей злочин і не хочемо спекулювати як би окреслив свою позицію з цього питання ув'язнений у той час Бандера. Ми лише хотіли б відзначити, що у грудні 2014 року президент України Петро Порошенко попросив у польського народу пробачення перед обома палатами польського парламенту і президентом Польщі. Однак, на жаль, ми повинні констатувати, що в той час, коли український та польський народи намагаються подолати історичні кривди, Ви караєте українців за гріхи минулого, причому, самі релятивізуєте вбивства та вигнання на підставі колективної провини, які відбулися після Другой світової війни в Чехословаччині.
Що стосується вашого другого запитання, чи погоджуємося із тезою "Вбий кожного поляка від шістнадцяти до шестидесяти років», нам залишається лише зазначити, що принцип колективної провини Ви застосовуєте не тільки проти українців, а й проти україністів.
Щодо описаного Вами наміру Бандери створити Українську васальну німецьку державу, хотіли б додати, що українські націоналісти прагнули створити українську державу. Ця держава не повинна була бути васальною (словацький та хорватський статут їм не був до вподоби), навпаки, повинна мала мати рівний статус із Імперією. Степан Бандера був заарештований і пізніше ув`язнений у концентраційному таборі якраз через свою непоступливість. Порівняння з Яном Рис-Розсевачем тому трохи кульгає. Він не був засновником організації «Влайка» («Прапор») і чеську державу проти волі Гітлера не проголошував.
До останнього Вашого пункту можемо додати, що Роман Шухевич як заступник командира батальйону «Nachtigall» у 1941 році не віддавав наказу розстрілювати євреїв у Львові. У той час він був повністю зайнятий намаганнями закласти основи для майбутньої української армії і, що головне, Шухевич не мав для такого наказу ні повноважень, ні мотивації. Цьому відповідає і його негативне відношення до погромів, яких зазнало місцеве населення від прорадянської міліції та націоналістичних активістів.
Тим не менш, якщо у Вас є надійні джерела, які свідчили б про протилежне, ми будемо вдячні за збагачення світової україністики. Лише хотіли б Вас попередити, що «незалежні» джерела з Інтернету не вважаються достовірними.
Шановний пане президенте, наша відповідь не є вичерпною і не є спробою обійти темні сторінки історії України. Історія України є надзвичайно захоплюючою у своїй складності, тому сьогодні служить тренажером політичної демагогії.
Сподіваємося, що мужність, яку Ви проявляєте у війнах 70-ти річної давнини, Ви так само проявите і щодо сьогоднішніх агресорів. Ми готові до дебатів про минуле та сьогодення України.
З повагою,
(Не тільки україністи)
Mgr. David Svoboda, MA, Ph.D., історик
Mgr. Lenka Víchová, україніст
PhDr. Bohdan Zilynskyj, Ph.D., історик
PhDr. Michael Romancov, Ph.D, політичний географ
Mgr. Karel Svoboda, Ph.D, історий
Mychajlo Samus, воєнний аналітик
Mgr. Yana Leontiyeva, Ph.D., соціолог
Mgr. Bohdan Kopčák, україніст
Добавлено: 14-01-2015, 23:39
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх