Китай тянет весь мир в пропасть. Эксперты рассказали, быть ли мировому кризису

ТСН.ua попросив економістів пояснити, як у Китаї примудрилися прогавити перших провісників кризи.

Більше читайте тут: http://tsn.ua/groshi/kitay-tyagne-uves-svit-u-prirvu-eksperti-rozpovili-chi-buti-svitoviy-krizi-453423.html

У Китаї розгортається криза, поряд з якою ситуація у Греції, про яку активно говорять останнім часом, може здатися дрібничкою. 8 липня чимало китайських компаній призупинили торги своїх акцій на фондових біржах чере різке падіння котирувань. Загалом, за останні три тижні китайський фондовий ринок обвалився на 30%, а його капіталізація скоротилася на $ 3 трлн.

Незважаючи на те, що китайські регулятори здійснили низку заходів задля послаблення панічних настроїв на ринку, зокрема "вливаючи" у нього гроші, їхні дії не переконали інвесторів. Китайські ринки продовжують падіння. Понад 80% інвесторів у Китаї - це дрібні і часто недосвідчені інвестори, які навіть беруть кредити під заставу акцій, спокушаючись легким прибутком. Але зараз вони не готові ризикувати і воліють вийти з гри.

В аналітичному середовищі вже називають ситуацію, яка склалася, "чорною середою" та прогнозують фінансову та економічну кризу не лише Китаю, але й усьому світові. Адже падіння такої великої економіки означатиме спад світової торгівлі. Китай буде менше купувати сировини, а можливо, навіть стане її експортером. Ціни на сировину, зокрема і на нафту впадуть, і світ опиниться на межі кризи, якої ніколи не бачив.

ТСН.ua попросив економістів пояснити, як у Китаї примудрилися прогавити перших провісників кризи, та оцінити її масштаби і наслідки.

Олег Устенко: - Китайська економіка - одна з найбільших і вкрай важливих для всього світу. Китай є найбільшим в світі тримачем боргових розписок Мінфіну США, найбільшим тримачем золота і доларів. Економіка Китаю полягає в тому, що у них приріст населення складає трохи більше 5% на рік. І тому вважається, що якщо економіка Китаю буде рости менше ніж на 5% на рік, вони будуть не здатні підтримувати стабільність у системі, і ситуація може вийти з-під контролю. Це означає, що населення буде жити гірше, ніж учора, а це неприпустимо для них. До того ж, якщо раптом в китайській економіці виникнуть проблеми, то зрушення у світовій економічній системі будуть настільки серйозними, що впоратися з ними буде вкрай складно.

Якщо китайська економіка буде падати, то світ увійде в епоху колосальних кризових потрясінь. І це буде одна з найсильніших криз, які ми бачили за останні 100 років. Крім того, подібного роду економіки з великими амбіціями і потенціалом ядерної країни можуть стати причиною колосальних геополітичних зрушень. Врятувати цю економіку звичайними методами не є можливим. У них не спрацює жоден механізм, який я б рекомендував у Греції, Україні або в Штатах. Вони не можуть рятуватися монетарними або звичайними фіскальними методами та методами, пов'язаними з поліпшенням інвестиційного клімату. Все це не працює на такого роду великих економіках. Тому якщо Китай почне відчувати серйозні труднощі з економікою і раптом почне різко падати, то осколки будуть летіти по всьому світові так, що мало не буде нікому.

Проблем, які зіштовхують китайську економіку в подібного роду кризу, може бути декілька. Я б назвав їх сигналами ймовірного апокаліптичного сценарію. Перша проблема полягає у тому, що китайська економіка різко почала уповільнювати зростання. Якщо до 2010 року вони показували ріст, що перевищує 10%, то потім темпи почали знижуватися. Вони досягли межі зростання. Як і в будь-який інший економічної систем, межа зростання завжди можлива. Не скажу, що в Китаї її прогледіли. Про це економісти говорили й раніше, але було загальне очікування, що повинні відбутися якісні зміни у всій світовій системі, аналогічні винаходу двигуна внутрішнього згоряння або тому, як Форд придумав конвеєр. Але нічого подібного не сталося. Таким чином, є всі підстави вважати, що 2015 буде закінчений на рівні від 5 до 7%, а на наступний рік я б очікував 6-7%.

Друга причина, яка викликає кризові явища, - за останні 10 років дуже сильно змінився портрет китайця. З колись технологічно недорозвиненої країни вони стали абсолютно технологічно розвиненою країною, азіатський споживач став вести себе більше як європейський, почав жити у кредит. Активний ріст банківського кредитування становив у середньому 20-25% на рік. Таким чином, запустилася звичайна "мильна бульбашка", як, наприклад, в Україні у 2006-2007 роках, коли обсяги кредитування збільшилися на 70%. Китайці забили тривогу, коли зростання кредитування збільшилося на 20%, але було вже пізно. 

У той же час комерційні банки замість того, щоб роздавати кредити, які вже здорожчали, населенню, почали вкладати гроші у цінні папери. І це третя причина, чому Китай став падати у прірву. Фондовий ринок в Китаї завжди був відносно розвинений. Але тут за півтора року він збільшився на 150%. Це колосальне зростання. Спочатку це були портфельні інвестори, фактично звичайні спекулянти, які безпідставно накачувати ринок. Потім банки. Потім населення побачило, як росте ринок, і вже звичайні китайці стали вкладати туди гроші. І раптом, після того, як близько 1-2 місяців тому пішла негативна інформація щодо зростання фондового ринку, щодо можливої нестійкості економіки, почалося.

Зазвичай перші, хто реагує на поганий "запах" економіки - це портфельщики. Вони - це лакмусовий папірець на економіку будь-якої країни, яка починає погано "пахнути". Ці спекулянти, коли чують, що "запах" поганий, реагують одномоментно скиданням тих активів, цінних паперів, які у них є на руках. Вони нічого не втрачають, на відміну від так званих прямих інвесторів, які технічно володіють підприємством. І ось це сталося спочатку в Китаї. Вони почали скидати акції, потім почав просідати ринок, а потім вже з'явилася ланцюгова реакція. 

 Маса інвесторів, які є на ринку, працюють несамостійно, а через брокерів. Вони можуть навіть не знати, що взагалі відбувається з країною. І коли укладається брокерський договір, то одна з умов може бути такою: якщо ринок просів на якийсь певний відсоток, після цього не варто навіть розбиратися з цим ринком, треба негайно продавати ті цінні папери, які є на руках. І брокери почали масово скидати активи. І ось чому відбулося різке просідання цього ринку протягом минулого тижня. Але фактично це вже можна порівняти з панікою. А коли йде паніка, то припиняє працювати звичайна раціональна логіка і інвестори починають працювати ірраціонально. А просідання вартості активів моментально спричинить проблеми в банківському секторі Китаю, який проінвестував ці цінні папери. Це ще не почалося, але почнеться скоро. Мова йде про термін від декількох тижнів до декількох місяців для того, щоб ця проблема стала колосальною і відчутною. Після цього з'явиться проблема з населенням, яке теж брало кредитний ресурс і вкладало його у фондовий ринок. Їх Центробанк буде змушений ввести елементи жорсткої монетарної політики, але як тільки він це зробить, у них почнеться ще більш жорстке просідання економіки. І прогноз на наступний рік може виявитися куди більш гіршим, ніж 6-7% зростання. Ось тоді у них почнуться реальні проблеми. Зараз вони вже нічого не зможуть зробити для того, щоб запобігти наслідкам. І ми стоїмо перед невідворотною перспективою світової кризи.

Униан Борис Кушнірук: 

Китай мав протягом 15-20 років щорічне зростання 7,8,9%. Це надзвичайно багато, навіть якщо враховувати, що ці цифри можуть бути не зовсім достовірні, тому що китайська статистика значною мірою закрита і там є певні маніпулятивні моменти. При цьому всьому зростання економіки було дуже значущим и це призвело до економічного буму в Китаї, пов'язаного в тому числі зі зростанням ринку нерухомості, будівництвом, тощо. Усе це формувало і "бульбашки", пов'язані з вартістю активів. Враховуючи, що вони пішли до більш відкритої економіки, в тому числі ринкового регулювання економіки, це призвело до того, що ці "бульбашки" почали активно з'являтися. Так, за минулий рік відзначалося дуже сильне зростання фондових індексів, в тому числі за рахунок кредитування. Тобто бралися кредити для того, щоб купавати деривативи, вторинні документи, тобто не акції чи облігації, а права на купівлю. Таким чином, це формувало величезні "бульбашки" і зараз призвело до того, що в якийсь момент вони мали почати валитися.

Водночас я вважаю, що цифри, які озвучуються (падіння ринку на 30% і втрати у розмірі $ 3 трлн), - не зовсім коректні. Справа в тому, що про трильйонні збитки можна було б говорити, якби всі власники цінних паперів, що здешевшали, почали би їх продавати. Лише тоді можна було б казати, що вони фіксують збитки, і в цьому випадку збитки склали би подібну суму. Але якщо би справді всі почали продавати, то реальні збитки були б значно більші, тому що значно більшим, ніж на 30%, був би обвал. Відтак, попри такі гучні показники, я б поки що не перебільшував їх значення для світової економіки, тому що наразі відбувається певна корекція.

Крім того, Китай все одно залишається економікою, яка доволі динамічно розвивається. Так, з меншими темпами, але це є об'єктивним, бо це неприродньо, коли економіка розвивається такими темпами, які були раніше. Тому зараз прийшли до ситуації, коли реально китайська економіка буде зростати зі значно меншими темпами. При цьому зростання навіть 3-4% - це буде значно вище, ніж у будь-якої європейської, американської чи японської економіки. І це найбільш нормальний варіант, який може бути, коли ми справді отримуємо нормальну ситуацію з економічним зростанням. Я поки що не казав би, що все скоро закінчиться для Китаю погано і він скоро впаде.

Але ризики залишаються дуже великими, тому що Китай, незважаючи на величезне зростання економіки протягом 20 останніх років, залишається переважно аграрною державою. Навіть не аграрною, а з переважаючим сільським населенням. А з точки зору класичного співвідношення, на сьогодні у світі нормою є 20-35% сільського населення та до 75%, які проживають у містах. У Китаї ж близько 65% населення проживає у селі і, таким чином, у Китаю є куди зростати з точки зору розвитку міст. Якщо будуть зростати міста, відповідно будуть замовлення на будівництво будинків, інфраструктури, відтак є доволі потужні джерела для внутрішнього зростання економіки і попиту. Тому я поки що не казав би, що все скоро закінчиться для Китаю погано і він скоро впаде. Нічого подібного не буде. У них є всі можливості для того, щоб економіка зростала доволі суттєво і доволі довгий час. Хоча, зростання це буде суттєво меншим, що в свою чергу буде змінювати співвідношення на світових ринках, відбудеться падіння деяких активів, зокрема сировинних товарів, металу, будматеріалів. Вони будуть продаватися об'єктивно дешевше і попит, який формувався за рахунок Китаю, вже таким не буде. Це суттєва зміна для світової економіки, яка має відбутися не за один день, але у найближчі кілька років. Відбудеться корекція не тільки фондових індексів, а всієї структури економіки. Китайська економіка досі так динамічно развивалася за рахунок дешевої робочої сили.

А зараз Китай повільно, поступово сповзатиме до класичної моделі ринкової економіки, де більшість населення проживатиме в містах, що буде провокувати зростання витрат на її функціонування, тобто зарплати. Це даватиме зростання ВВП, але це буде зростання внутрішнє, і вони не зможуть забезпечити те зростання, яке було за рахунок експорту, коли була конкурентна перевага по дешевій робочій силі. Цей процес затягнеться не на один рік, а на 10-15 років.


Масштабний обвал стався на китайській фондовій біржі  

По материалам: ТСН
Добавлено: 10-07-2015, 09:45
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх