Оператори мобільного зв’язку допоможуть шукати зниклих дітей та попереджати про небезпеку запоріжців

Між Запорізькою  обласною державною адміністрацією та ПрАТ «Київстар», ПрАТ «ВФ Україна» (Vodafone Україна) і ТОВ «Лайфселл» було підписано Меморандум про спільні зобов'язання щодо впровадження інноваційних проєктів.

Підписання пройшло в режимі онлайн на сайті «Дія», повідомили в облдержадміністрації.

Голова Запорізької обласної державної адміністрації Віталій Боговін, начальник департаменту по роботі з державними підприємствами ПрАТ «Київстар» Павло Прохоренко, заступник генерального директора ПрАТ «ВФ Україна» (Vodafone Україна) Сергій Скрипніков та директор з продажу та відносин з клієнтами ТОВ «лайфселл» Дмитро Дзябура поставили свої підписи під документом.


- У нас є бачення, як за допомогою сучасних цифрових інструментів поліпшити якість життя в області і зробити кращою комунікацію у разі виникнення надзвичайної ситуації. Всі ми живемо в непростий період пандемії коронавірусу, коли своєчасне отримання правдивої інформації може врятувати життя! – прокоментував подію голова облдержадміністрації Віталій Боговін.

Меморандум передбачає співпрацю у напрямках:
  • покращення роботи служб розшуку дітей;
  • дослідження пасажиропотоку області;
  • оповіщення населення в разі надзвичайних ситуацій;
  • відео та gps-моніторинг пасажирського транспорту на міжміських маршрутах.
Мета - продуктивна співпраця всіх сторін у сфері інформаційних технологій для досягнення позитивного результату в чотирьох основних напрямках і створення загального протоколу взаємодії, щоб мати можливість обмінюватися даними.

Павло Прохоренко, начальник департаменту по роботі з державними підприємствами «Київстар» зазначив:
- Компанія має великий досвід в реалізації різних проєктів для Smart City. Київстар розуміє високу важливість оперативної взаємодії мобільних операторів і всіх місцевих служб у пошуку зниклих дітей.

Проєкт «Пошук дітей» дозволяє підключити до пошуку тих людей, які перебували недалеко від місця, де дитина була останній раз. Ці люди отримують SMS-повідомлення* з відповідною інформацією та пропозицією зателефонувати за номером 102.

Ми раді можливості розвивати співробітництво в цьому напрямку із Запорізькою ОДА. Також ми готові ділитися напрацюваннями з іншими операторами, щоб пошук зниклих дітей ставав ще більш ефективним, - наголосив Прохоренко.

Дослідження пасажиропотоку області буде здійснюватися за допомогою Big Data. Це надасть розуміння реальних запитів населення:
- які маршрути потрібно додати,
- які прибрати або скоротити.
На підставі цих даних маршрутна мережа буде оптимізована під потреби населення.

Сергій Скрипніков, заступник генерального директора Vodafone України зазначив, що їх компанія активно розвиває смарт технології в Україні за напрямками: транспорт, комунальна інфраструктура, медицина, безпека, туризм.

- Рішення «Vodafone» допомагають впровадити зручний транспорт завдяки ефективному і точному плануванню на основі big data аналітики, а також диспетчеризації транспорту на основі IoT-рішень, – зазначив Сергій Скрипніков.

В разі надзвичайних ситуацій співпраця охоплюватиме і питання організації оперативного оповіщення населення.

Нині система оповіщення є неефективною через те, що громадяни, особливо молодого віку, не знають, як реагувати, коли почують сирену ГО.

Віталій Боговін очільник Запорізької ОДА пояснив:
- Соціальний ефект в тому, що житель області отримає інформування на мобільний телефон про те, що сталося, і що далі робити. Наприклад, якщо на окремій території захворюваність коронавірусом потрапить під поняття «надзвичайні ситуації», населенню буде надіслано посилання на карантинні правила і рекомендації МОЗ.

Ще один напрям співпраці - організація відео та GPS-моніторингу пасажирського транспорту на міжміських маршрутах.

GPS моніторинг надасть можливість відстежувати місцезнаходження міського транспорту, контролювати швидкісний режим і дотримання правил дорожнього руху водіями, дотримання маршруту згідно розкладу.

Директор з продажу та взаємодії з клієнтами lifecell Дмитро Дзябура зазначив, що відеомоніторинг також допоможе вирішувати такі актуальні завдання, як, наприклад, відстеження дотримання карантинних норм. У lifecell вже є напрацювання в даному напрямку. У перспективі аналіз Big Data і алгоритми машинного навчання зможуть допомогти знайти оптимальні маршрути для транспортних потоків і пасажирських переміщень, позначивши зони підвищеного ризику на окремих ділянках доріг.

- Використання сучасних технологій дозволяє нам оптимізувати роботу транспорту: поліпшити інформування населення, а також використовувати дані для порятунку життів. Командна робота облдержадміністрації та національних операторів зробить життя людей в Запорізькій області простіше і комфортніше, - підсумував Віталій Боговін.

Альона Грагян

Добавлено: 2-11-2020, 17:59
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх