Запоріжжя долучається до проєкту «Чисте повітря для України» від чеської ГО

До Запоріжжя приїхали експерти неурядової організації «Arnika» – однієї з найбільших громадських екологічних організацій Чехії. З 2018 року «Arnika» реалізує в Україні проєкт «Чисте повітря для України» разом з місцевими організаціями.

За підтримки «Arnika» створена найбільша в Україні мережа станцій громадського моніторингу EcoCity, перша українська екологічна операційна система Environment ОС для систем моніторингу довкілля, яка вже довела свою ефективність у реальних умовах. Видані численні наукові дослідження якості повітря та фінансово підтримані десятки громадських ініціатив у промислових містах, які протидіють забрудненню повітря.
- Забруднення повітря та загалом навколишнього середовища не має меж, - наголошує Мартін Скальськи, громадська організація «Арніка» (Чехія) – керівник проєкту «Чисте повітря для України», пояснюючи, чому чехи зацікавлені в чистому повітрі в Україні.

Посилаючись на інформацію українського МОЗ, він наголошує: повітря в нашій державі одне з найзабрудненіших в Європі і це має суттєві негативні наслідки на здоров’я. За статистикою в Україні передчасно помирає 15 тис. людей. За словами Мартіна Скальськи, Чехія також є однією з найбільш забруднених країн в ЄС, але робота з поліпшення ситуації ведеться постійно – вже протягом 30 років, хоча з певними нюансами.

Своїм досвідом чеські представники проєкту та громадських організацій будуть ділитися під час низки заходів, що заплановані у Запоріжжі, Дніпрі, Нікополі, Покрові, Марганці, Енергодарі та Харкові. Команда проєкту організує круглі столи, присвячені моніторингу повітря та зменшення забруднення, проведе прес-конференції та дебати з громадськими організаціями, а також відвідає кілька конференцій.
- Ми шукаємо нових партнерів в громадському середовищі, - говорить Скальськи. Місцевим громадянським ініціативам проєкт надає як експертні, так і фінансову підтримку.

- Коли десять років тому я переїхав до Острави (один з промислових, зокрема, металургійних центрів Чехії), то не міг «надишатися». 8 років тому в мене народилась донька і в неї з’явились респіраторні проблеми. Я намагався отримати інформацію, чим ми дихали, від метеоцентру, але не міг зрозуміти дані, - розповідає про свій шлях до громадської діяльності Нікола Царіч, директор громадської організації Nádech, експерт з громадського моніторингу довкілля. Він глибше вивчив проблему, а потім розробив власні сенсори повітря, які після того, як були виграні спеціальні конкурси, змогли доповнити державну систему моніторингу. Навколо нього об’єднались люди, які зацікавлені в тому, щоб знати, чим вони дихають.

У Запоріжжі чехи відвідають Міжнародний екофорум, де зустрінуться з місцевими активістами та представниками органів влади.

- Вперше в цьому році конференція ( о 14:00 15 вересня) буде тривати майже чотири години: почнемо обговоренням проблематики забруднення навколишнього середовища і державної системи, а потім - обговорення створення системи сповіщення конкретно у Запорізькій області, - розповіла Тетяна Жавжарова, яка опікується в Україні зв’язком проєкту з громадськістю та ЗМІ.

15 вересня з 16:00 до 18:00 Arnika організовує в рамках Екофоруму круглий стіл «Розвиток регіональних систем інформування громадськості про ризики забруднення повітря», де збере представників органів місцевого самоврядування та держави, науковців, громадських активістів для координації створення системи АЛАРМ-сповіщення про небезпечний рівень забруднення повітря. А ввечері запорізьких активістів очікує неформальна «Атмосферна вечірка», де можна буде поспілкуватися про охорону повітря та програму малих грантів Чехії.


Отримати докладну інформацію про проєкт та переглянути результати моніторингу та аналізу стану повітря можна на сайті
https://cleanair.org.ua/
Добавлено: 14-09-2021, 16:11
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх