Запорізька поліція отримала понад 2 600 викликів щодо домашнього насильства з початку року

З початку року запорізька поліція відреагувала на понад 2600 викликів вчинення домашнього насильства. За результатами розгляду заяв та повідомлень відкрито 25 кримінальних проваджень, складено 785 адміністративних протоколів та винесено понад тисячі термінових заборонних приписів стосовно кривдників.

Про це повідомляє Відділ комунікації поліції Запорізької області.

25 листопада відзначається Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. У цей же день розпочинається Міжнародна акція «16 днів проти насильства».

В нашій області проєкт протидії насильству в сім’ях успішно діє вже понад два роки. Так, з вересня 2019 року у тестовому режимі розпочали роботу три мобільні групи з реагування на факти домашнього насильства у Запоріжжі та Бердянську.

В січні цього року в Запорізькому районному управління поліції було створено сектор з протидії домашньому насильству, а в травні – запрацювала мобільна група поліції і в Мелітополі.

У складі таких груп поліцейські забезпечують оперативне та якісне реагування на факти домашнього насильства, надання комплексної допомоги потерпілим. Здійснюють заходи по врегулюванню сімейних конфліктів, застосуванню заходів впливу на кривдника та захисту дитини. З метою негайного припинення домашнього насильства, усунення небезпеки для життя і здоров'я постраждалих осіб та недопущення продовження чи повторного вчинення насильства відносно сімейних тиранів застосовують заборонні приписи. У разі необхідності - можуть ізолювати постраждалого від насильства до соціального центру. Там людина отримує тимчасовий притулок, психологічну допомогу та всі необхідні умови для життя.

У поточному році поліція Запоріжжя отримала понад 2600 викликів про вчинення сімейного насильства. Загалом, від домашнього насильства постраждало близько тисячі осіб, більшість з яких жінки.

За результатами розгляду заяв та повідомлень, поліцейські склали 785 адміністративних протоколів за фактами вчинення домашнього насильства Винесено понад тисячі термінових заборонних приписів стосовно кривдників.

Всі адміністративні матеріали за фактом вчинення домашнього насильства скеровуються до районних судів Запоріжжя для розгляду та прийняття рішення в межах компетенції. Протягом 10 місяців, районними судами накладено 420 адміністративних стягнень: 367 штрафів, 7 адміністративних арештів, 30 громадських робіт, 16 попереджень.

Розслідувано 25 кримінальних проваджень відносно сімейних агресорів. З яких 14 - за фактами систематичного домашнього насильства (ст. 126-1 Кримінального кодексу України) та 5 – за порушення обмежувального припису (ст. 390-1 Кримінального кодексу України).

Працівники поліції звертаються до громадян, які стали свідком або жертвою домашнього насильства, не замовчувати ці факти. Для отримання допомоги та консультацій завжди можна зателефонувати до правоохоронних органів, соціальних служб або системи безоплатної правової допомоги:

- «гаряча лінія» Національної поліції в Україні 0-800-500-202

- «гаряча лінія» Кабінету Міністрів України «15-47»

- всеукраїнський телефон довіри 0-800-501-701

- служба у справах дітей Запорізької ОДА (061) 239-02-51, 239-04-51

- інформаційна лінія центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги 0-800-213-103.

Добавлено: 25-11-2021, 12:14
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх