35% дорослого населення Запорізької області повністю вакциновані, - ЗОДА

На початку цього тижня Запорізька область перетнула показник у мільйон доз використаних вакцин. Станом на ранок 9 грудня в регіоні використано 1 023 754 дози вакцини. В тому числі 552 301 осіб - отримали одну дозу вакцини, 471 453 особи закінчили вакцинацію (отримали 2 щеплення).

Про це повідомляє Департамент культури та інформаційної політики ЗОДА.

Як зазначив заступник генерального директора Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗУ Олександр Мащак, за останні місяці дійсно відбулася еволюція масової свідомості у питанні вакцинації. Якщо на початку кампанії робили по 50 щеплень на добу, то сьогодні рекорд по області становить понад 16 тисяч вакцинованих за день.

- Коли почалася кампанія, у населення була купа пересторог. Потім стали щепитися цільові групи - медики, держслужбовці, освітяни, великі підприємства - так крок за кроком ми дісталися цього рубежу у 1 мільйон використаних доз вакцини. Головне - вдалося подолати психологічний бар’єр - довести громадянам, що вакцина дійсно працює! На сьогодні майже 35% дорослого населення області має дві дози вакцини. Навіть скептики переконалися, що це допомагає. Треба далі рухатися цим шляхом. Наша задача - щепити 70% дорослого населення області, адже саме таку цифру медики називають необхідною для формування колективного імунітету, - зазначив голова ЗОДА Олександр Старух.

Зростання темпів вакцинації зменшило навантаження на медичні заклади регіону - щеплення дозволяє легше переносити хворобу, запоріжці стали менше потрапляти до лікарень у тяжкому стані. Сьогодні завантажено 28% ліжкового фонду області ( на стаціонарі знаходиться 929 осіб, в тому числі 131 пацієнт в інтенсивній терапії), тоді як в пік третьої хвилі захворюваності цей показник сягав і 90%. Серед тих, хто знаходиться в тяжкому стані, 99 % людей не вакциновані, зазначив директор Департаменту охорони здоров’я Запорізької обласної державної адміністрації Олексій Кулинич.

Великий відсоток серед щеплених жителів області складають освітяни. Якщо ще на початку вересня за показниками щеплення серед персоналу могли працювати в режимі онлайн 11% закладів, то сьогодні цей показник складає 95% закладів дошкільної освіти та 93% шкіл. Однією та двома дозами вакциновано 49 994 працівника освітньої галузі (94%), повний цикл вакцинації пройшли 89,2% освітян, - розповіла директор Департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації Людмила Бухаріна.

Одночасно з кампанією масової вакцинації освітян, обласна влада почала таку роботу і на підприємствах області. Ще на початку жовтня на великих підприємствах було в середньому від 10 до 30% щеплених працівників. Змінами, внесеними наказом Міністерства охорони здоров’я України 01 листопада 2021 року, до переліку організацій, представники яких підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19, віднесено працівників підприємств, які включені до Переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави. В Запорізькій області до такого Переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави віднесені такі промислові підприємства, як КП «НВК «Іскра» - вакциновано 90 % працівників; ДП «МІГремонт» - 87,9 %; ДП «Івченко-Прогрес» - 89,4 %; ПрАТ «Запорізький електровозоремонтний завод» - 74,8 %; ПАТ «Інститут титану» - 70,8 %. Серед приватних найкращі темпи вакцинації демонструють такі промислові підприємства: ПрАТ «Запоріжкокс – 89,1 %, ТОВ «Провідний проєктний інститут «Гіпропром» - 76,3 %, ПрАТ «Запоріжсклофлюс» - 73,2 %, АТ «Мотор Січ» - 72,8 %.

На сьогодні система масової вакцинації в області налагоджена і працює в режимі 12/7. В області працює 144 бригади, 132 пункти щеплення, в тому числі 20 центрів масової вакцинації. Є всі умови аби зручно, і швидко пройти вакцинацію. Медики застерігають, що попри зниження темпів захворюваності, зараз нову хвилю чекають наприкінця зими-початку весни. Тож радять запоріжцям підготуватися і встигнути пройти курс вакцинації.


Добавлено: 10-12-2021, 09:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх