Проблеми з водопостачанням та загроза роботі ЗАЕС: в Каховському водосховищі різко падає рівень води

На Каховській ГЕС відбувається неконтрольований скид води, через що рівень води у Каховському водосховищу стрімко знижується. Це викликає проблеми з водопостачанням у населених пунктах та створює загрозу роботі ЗАЕС. Про це повідомила пресслужба Запорізької ОВА.

"Значне зниження рівня води у Каховському водосховищі негативно впливає на технічні процеси на ЗАЕС. Рівень у 13,2 м є мінімальним для забору води в охолоджувальний резервуар. У разі зупинки подачі води почнуться проблеми з охолодженням реакторів, а це призведе до катастрофи", - зазначив перший заступник начальника ОВА Геннадій Тімченко.

Внаслідок цього великі населені пункти, які беруть воду з нижнього б’єфу, зокрема окуповані росіянами Енергодар, Мелітополь і Бердянськ, що на Запоріжжі, вже сьогодні зіштовхнулись з проблемою водопостачання. Але особливо гостро питання водопостачання постане влітку, коли природний рівень води значно знижується.

Згідно зі спостереженнями експертів "Укргідроенерго" великий обсяг води, що скидається через Каховську ГЕС пов'язаний не з її пошкодженням, а з умисними діями російських окупантів, що відкрив шлюзи станції, побоюючись форсування Дніпра українськими військовими.

Українська влада сподівається, що вирішенню проблеми допоможе міжнародний тиск на окупанта, щоб не допустити розгортання гуманітарної, екологічної та ядерної катастроф.

"Ситуація з подачею води до водойм-охолоджувачів реакторів на ЗАЕС, зважаючи на відсутність доступу української сторони до цього об'єкту, вимагає окремого регулювання за участі МАГАТЕ", - зазначають в ОВА.
Добавлено: 8-02-2023, 09:19
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх