37 країн закликали рф повернути Україні повний контроль над ЗАЕС

Європейський союз та його держави-партнери закликають рф повернути Україні повний контроль над захопленою росіянами Запорізькою атомною електростанцією. Про це йдеться у заяві Євросоюзу в Раді МАГАТЕ про ядерну безпеку, фізичну безпеку та гарантії в Україні.

Так, це закликали зробити країни Європейського союзу разом із Північною Македонією, Чорногорією, Албанією, Україною, Молдовою, Боснією та Герцеговиною, Грузією, Ісландією, Ліхтенштейном та Норвегією.

У заяві наголошується, що росія своїм нападом на Україну та агресивною війною порушила "сім обов'язкових стовпів забезпечення ядерної та фізичної безпеки в умовах збройного конфлікту", висунутих генеральним директором МАГАТЕ.

"Сталося багато аварійних ситуацій. Аварію на АЕС з усіма її радіологічними наслідками поки що вдалося уникнути, багато в чому завдяки стійкості та самовідданості українського оперативного персоналу. Ми наполегливо закликаємо росію вивести свою військову техніку та весь персонал, у тому числі персонал Росатому, із ЗАЕС та повернути повний контроль її законному власнику, Україні", - вказується в документі.

Нагадаємо, що 9 березня внаслідок російських ракетних обстрілів відключилась остання лінія зв’язку окупованої Запорізької АЕС з українською енергосистемою.
Добавлено: 10-03-2023, 09:33
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх