Ринок праці у Запоріжжі: актуальна ситуація і можливості для безробітних

Війна змусила мільйони людей в Україні залишити свої будинки та вимушено шукати прихисток в інших містах країни та за її межами. Крім того, через прицільні влучання ворога по промисловим підприємствам та іншим об’єктам цивільної інфраструктури, суттєво скоротилась економічна спроможність в ряді регіонів. Внаслідок цього тисячі людей втратили роботу, а представники малого та середнього бізнесу тимчасово або повністю припинив свою діяльність.

Яка зараз ситуація з ринком праці у Запоріжжі та які перспективи є наразі, дізнавались журналісти "Panoptikon".

Згідно з даними Запорізького обласного центру зайнятості, від початку дії воєнного стану з 24 лютого по 31 січня 2022 року, кількість вакансій у порівнянні з минулими роками значно зменшилась. За минулий рік роботодавцями було надано всього 6,5 тис. пропозицій по роботі. Це в 3,6 раза менше, ніж за 2021 рік (23,3 тис. вакансій). До того ж, на 67% (з 6 тис. до 2 тис.) зменшилась і кількість роботодавців, які співпрацювали зі службою зайнятості.

В цілому, від початку війни й до кінця 2022 року за сприяння служби зайнятості працевлаштовано 6,9 тис. безробітних.

"Кожен третій (32%) з працевлаштованих [за сприяння служби зайнятості за минулий рік] - це робітники з обслуговування та експлуатації устаткування, 16% безробітних працевлаштовані за найпростішими професіями. Кожний сьомий з працевлаштованих пішов працювати трактористом-машиністом. Також найчастіше працевлаштовувались водії, підсобні робітники, слюсарі-ремонтники. Продавці, бухгалтери, молодші медичні сестри", – йдеться у статистичному звіті Запорізького обласного центру зайнятості.



Інфографіка: Panoptikon за даними Запорізького обласного центру зайнятості


Актуальна ситуація



На початок березня 2023 року, загальна кількість безробітних в області стягає 10,8 тис. осіб. З цього числа допомогу по безробіттю отримують 2,2 тис. людей. В Запорізькому центрі зайнятості повідомили, що в середньому 33 громадянина щоденно отримують статус безробітного, а працевлаштовуються в середньому 13 осіб в день. До того ж, станом на 1 березня 2023 року, в середньому по Запорізькій області на одне вільне робоче місце претендувало 25 безробітних (на 1 березня 2022 року – 10 осіб на місце).

Ринок праці у Запоріжжі: актуальна ситуація і можливості для безробітних


Інфографіка: Запорізький обласний центр зайнятості про окремі характеристики зареєстрованих безробітних станом на 1 березня 2023 року


Які альтернативи та можливості пропонує держава зараз?



"Служба зайнятості миттєво реагує на зміни, що відбуваються на ринку праці та докладає максимум зусиль як в частині сприяння працевлаштуванню незайнятим громадянам, так і задоволенні кадрових потреб підприємств регіону. В цьому році ми продовжимо впровадження всіх активних програм зайнятості та допомагати всім, хто потребує допомоги служби зайнятості", - повідомила у підсумках року з початку війни директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік.


Щоб підтримати бізнес, який попри складнощі залишається працювати в Україні, Урядом було запроваджено програму компенсацій для тих підприємств, які працевлаштовують внутрішньо переміщених осіб. В Запорізькому центрі зайнятості повідомили, що:
"З початку старту програми було прийнято 424 позитивних рішення щодо надання компенсації роботодавцям витрат на оплату праці за працевлаштованих 976 осіб з-поміж ВПО. На рахунки роботодавців перераховано суму в розмірі 11,8 млн грн".


Таким чином, Уряд стимулює підприємців брати на роботу внутрішніх переселенців для їх швидкої адаптації та підвищення загального рівня зайнятості серед населення. За одного працевлаштованого з числа внутрішньо переміщених осіб держава виплачує роботодавцю компенсацію у розмірі мінімальної заробітної плати (6 700 грн) впродовж 2-х місяців.

Крім того, минулого року за фінансової підтримки Уряду задля збереження робочих місць була надана допомога по частковому безробіттю для тих підприємств, які через ведення бойових дій в Україні вимушені були повністю або частково зупинити свою діяльність та зберегти робочі місця для своїх працівників. Запорізькою обласною службою зайнятості прийнято 9 позитивних рішень щодо надання підприємствам Запорізького регіону допомоги по частковому безробіттю. Ця допомога виплачується 1378 працівникам. Сума фінансування - 11,2 млн. грн.

Зазначається, що з 1 липня 2022 року, для людей, які втратили роботу під час війни та вирішили започаткувати власний бізнес, а також для чинних підприємців з’явились можливості створення або розвитку власного бізнесу шляхом отримання мікрогрантів. Програма Уряду єРобота для створення або розвитку власного бізнесу передбачає створення нових робочих місць та пришвидшене відновлення країни.

Таким чином українці можуть отримати: 250 тис. гривень для розвитку власного малого або макробізнесу з обов’язковим створенням щонайменше одного робочого місця або до 8 млн гривень для переробних підприємств з обов’язковим наданням до 25 робочих місць.

На початку року, в обласному центрі зайнятості зазначалось, що для 59 бізнес-проєктів підприємців Запорізького краю було ухвалено рішенням про надання мікрогрантів. 29 березня 2023 року, в Запорізькому обласному центрі зайнятості повідомили, що на сьогодні профінансовані 53 бізнес-проєкти грантоотримувачів Запорізького краю на загальну суму 12,9 млн грн. Серед них 10 бізнес-проєктів, які були запропоновані вимушено переміщеними особами з окупованих територій, на суму близько 2,4 млн грн.

“Найголовніше, що під час реалізації бізнес-планів, які отримали позитивний результат, планується створення 105 нових робочих місць”, – повідомила директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік.

Крім того, для людей, які втратили роботу через війну, Урядом країни впроваджено проєкт "Армія відновлення". В рамках цього механізму люди можуть долучитися до виконання суспільно корисних робіт з відбудови України, а саме:

  • розбір завалів та відновлення будинків, пошкоджених у результаті бойових дій;
  • заготівля дров для військових та населення;
  • розвантаження гуманітарної допомоги;
  • укріплення дамб;
  • розчищення автомобільних доріг від завалів;
  • надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, людям з інвалідністю та людям літнього віку.

Такі працівники зможуть отримувати від держави мінімальну заробітну платню у розмірі 6 700 грн.

Окремо для тих, кому важко знайти роботу за фахом, держава пропонує для громадян програму навчання та перекваліфікації. Для цього в Україні запрацювали Центри професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Це спеціалізовані навчальні заклади, основним завданням яких є навчання та перекваліфікація дорослих людей.

Зазначається, що для зареєстрованих безробітних професійне навчання здійснюється коштом Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Термін навчання в залежності від виду або професії становить від 0,5 до 11,5 місяців. Після закінчення навчання видається документ державного зразка про присвоєння відповідної кваліфікації.
Добавлено: 30-03-2023, 14:28
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх