Ускладнюється гуманітарна ситуація у Токмаку та Енергодарі: що наразі відомо про обстановку у містах

Внаслідок "евакуації" російськими окупантами мешканців окупованої частини Запорізької області у Токмаку та Енергодарі ускладнилась гуманітарна ситуація. Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Так, в Токмаку зачинилися поштові відділення та не працює більшість магазинів.

“Вистояла в продуктовому чергу більш ніж півтори години. Люди скуповують продукти, бо власниця попередила, що до 10 травня магазин не працюватиме. А більшість крамниць, де торгують непродуктовими товарами закриті вже з вечора 5 травня”, – розповідає мешканка тимчасово окупованого міста.

За інформацією місцевих жителів, ще 5 травня перестала працювати і токмацька лікарня. Хворих або виписали, або евакуювали.

"Вулицями, як в фільмах про Другу світову війну, їде автівка з гучномовцем і повідомляє про евакуацію. Різко поменшало військових і взагалі в місті незвичайна тиша. І це дуже страшно", – повідомляє ще один мешканець міста.

Це підтверджує і мер окупованого Мелітополя Іван Федоров:

"Окупанти щодня, щогодини, навіть вночі, їздять по вулицях Токмака і через гучномовці нагнітають «паніка є». Люди масово намагаються придбати ліки та продукти довгого вжитку, проте вже не можуть це зробити. В магазини перестали постачати товар, деякі вже закриті, майже не працюють ринки, не можна купити навіть хліб".

Мер окупованого Енергодара Дмитро Орлов розповів, що перша хвиля евакуації розпочалась 6 травня:

"Частина виїхала на власному автотранспорті. Відповідно пальне на заправках скінчилось ще вчора (6 травня - ред.) Банкомати не працюють або працюють з великими обмеженнями, і зняти гроші фактично немає де. Інтернет частково зник. А от ціни на продукти та медикаменти, навпаки, помітно підскочили".

Також зазначається, що першими були закриті паспортні столи та низка управлінь так званої "адміністрації". Окупанти почали вивозити документи та обладнання.

За словами місцевих жителів, у населених пунктах ТОТ, з яких евакуація не відбувається, також серйозна паніка.
Добавлено: 8-05-2023, 11:27
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх