Фейкові "грошові виплати": як на Запоріжжі двоє місцевих жителів стали жертвами шахраїв

У мережі Інтернет шахраї привласнюють гроші під виглядом надання виплат українцям, які постраждали від війни. Зазвичай аферисти використовують актуальні теми на кшталт "грошова компенсація" або "допомога для ВПО". На гачок цієї схеми потрапили і мешканці Запоріжжя та району.

Про це повідомили в ГУНП в Запорізькій області.

Так, наприклад, 17 серпня до поліції звернулась 63-річна жінка, яка виявила, що з її банківського рахунку зникли гроші в сумі понад 14 тисяч гривень.

"Вона знайшла оголошення щодо отримання грошової допомоги від ООН та перейшла за вказаним посиланням, де ввела свої особисті дані, реквізити банківської картки та дані онлайн-банкінгу", - розповідають в поліції.

Цього ж дня, у схожу пастку шахраїв потрапив і 32-річний мешканець Хортицького району. У результаті своєї необачності чоловік втратив понад 10 тисяч гривень.

Правоохоронці наголошують, що шахраї поширюють фейкову інформацію про соціальні виплати, створюючи сторінки-клони державних організацій, керівництва держави, представників ООН, Червоного Хреста, благодійних фондів, банків тощо.

Щоб убезпечити себе від шахраїв, необхідно:

● отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, лише з офіційних джерел;
● не переходити за сумнівними гіперпосиланнями;
● не повідомляти конфіденційну інформацію, зокрема дані банківських карток, стороннім;
● якщо дані платіжної картки помилково введено на шахрайському веб-сайті - негайно блокувати платіжну картку за допомогою мобільного застосунку, гарячої лінії банку (телефон зазначено на звороті картки) або через інтернет-банкінг;
● у разі підозри шахрайських дій - негайно повідомляти правоохоронним органам.
Добавлено: 18-08-2023, 14:29
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх