В міськраді відреагували на нещодавні заклики громадян до волевиявлення

У Запоріжжі на 24 вересня о 11:00 біля будівлі Запорізької міської ради активісти анонсували мітинг «ЗСУ в першу чергу». Аналогічні акції вже проходили в різних містах країни. Їх ціль полягає у збільшенні витрат бюджету та перерозподіл міських грошей з некритичних витрат на потреби ЗСУ.

За словами організаторів: «В 30 км від Запоріжжя лунають постріли артилерії, а в самому Запоріжжі щодня виходять гучні розслідування про чергову корупційну оборудку на багато мільйонів. Перенаправлення цих грошей з кишень посадовців на потреби армії ― це питання не лише боротьби з корупцією, а й колективної безпеки українського народу».



В Запорізькій міській раді заклик активістів назвали маніпуляцією та нагадали про дію правового режиму воєнного стану.

Зазначається, що згідно зі статтею 64 Конституції України передбачено, що конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені крім випадків, передбачених Конституцією України. В умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень. Не можуть бути обмежені права і свободи, передбачені статтями 24, 25, 27, 28, 29, 40, 47, 51, 52, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 Конституції.

У виконавчому комітеті ЗМР наголошують, що стаття 39 Конституції України на яку спираються активісти, не входить до переліку статей Конституції, права за якими не можуть бути обмеженими. Заборона на проведення страйків, масових зібрань та акцій передбачена імперативною нормою частини 1 статті 19 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», що надає права правоохоронним органам відповідно реагувати та застосовувати до порушників різні види відповідальності за порушення законодавства в частині проведення масових зібрань та акцій в умовах дії правового режиму воєнного стану.

«З огляду на перелічені норми законодавства виконавчий комітет міської ради рекомендує мешканцям міста та громадським активістам дотримуватись чинного законодавства України, яке діє на цей час», ― повідомили в міськраді.
Добавлено: 22-09-2023, 14:10
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх