У колишнього директора, а нині головного інженера ЗАЕС є російський паспорт, - розслідування (ФОТО)

Колишній гендиректор, а нині головний інженер Запорізької атомної електростанції ЗАЕС Ігор Мурашов має російський паспорт.


Про це йдеться у розслідуванні hromadske.

У 2014 році Ігор Мурашов щонайменше тричі відвідував окупований півострів Крим. В одній з таких поїздок він став громадянином РФ. Hromadske від двох джерел отримало витяг з автоматизованої системи "Роспаспорт". Згідно з ним 23 вересня 2014 року Ігор Мурашов в тимчасово окупованому Севастополі отримав паспорт громадянина Російської Федерації.

У системі "Роспаспорт" збереглася заява Мурашова на отримання російського паспорта, де "вказана й причина набуття громадянства:

"Як ідеться у витягу, паспорт виданий на підставі статті 5 несумісного з міжнародним правом договору "між Російською Федерацією та Республікою Крим". За цією статтею Росія визнавала громадян України та осіб без громадянства, які на момент анексії постійно проживали на півострові, своїми громадянами", – пояснюють журналісти hromadske.


Система "Роспаспорт" показує, що паспорт Мурашова досі "дійсний", хоча чоловік мав би замінити документ у 2021-му році, коли йому виповнилося 45. Оскільки Мурашов цього не зробив, у базі МВС РФ цей паспорт уже відображається як "недійсний".

Втім, недійсність російського паспорта не свідчить про втрату громадянства РФ. Несвоєчасна заміна паспорта в Росії карається штрафом.

24 вересня 2014 року, наступного дня після того, як Ігорю Мурашову видали паспорт, у тому ж відділені федеральної міграційної служби РФ у Севастополі російський паспорт отримав і його батько Валерій, уродженець Івано-Франківська (нині покійний — ред.). За словами Ігоря Мурашова, його батько працював у російській компанії "Атомтехэнерго", де обіймав посаду керівника представництва на Білоруській АЕС.

За даними джерел hromadske, 24 вересня 2014 року Ігор Мурашов покинув Крим. Як він розповів пізніше, разом з ним була його родина.

Щодо свого російського паспорта, Ігор Мурашов відповів наступне:

"Я про це нічого не знаю. Там була каламутна історія з одним адвокатом на прізвище Мелікян. Можливо, батько без мене це зробив".
Журналіст видання Bellingcat Христо Грозєв дослідив витяг із системи "Роспаспорт" щодо набуття громадянства РФ Мурашовим і дійшов висновку, що такий документ точно існує.

Також Христо Грозєв вважає версію головного інженера ЗАЕС малоймовірною.

"Я дізнавався, чи можна оформити паспорт без присутності людини, але за таке ніхто не береться. Теоретично він міг знайти такого корупціонера, але там є біометрія, тому я не розумію, як це можна було зробити в такий спосіб", – підкреслив Христо Грозєв.


Отриману інформацію журналісти передали в СБУ.






Добавлено: 10-10-2023, 17:27
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх