Бруківка проти дронів: чи забере Верховна Рада «військовий» податок у регіонів?

Бруківка проти дронів: чи забере Верховна Рада «військовий» податок у регіонів?

Минулого тижня, коли Верховна Рада почала розглядати Держбюджет, парламентарі у другому слуханні провалили гучний законопроект №10037 – для його ухвалення не вистачило трьох голосів. Якщо казати коротко, цим законопроектом Кабмін планує забрати з місцевих бюджетів так званий «військовий» ПДФО – податок на доходи військових – та передати ці гроші на національний рівень: для централізованої закупки техніки для армії, зокрема дронів, та розвитку вітчизняного військово-промислового комплексу (ВПК). Тим не менш, одразу ж нардепи запланували повторний розгляд проекту вже найближчим часом. Чи буде він прийнятий та які компроміси між інтересами армії та місцевих громад пропонуються, розбирався «Паноптикон».



«Військовий» ПДФО за час повномасштабного вторгнення став важливою складовою місцевих бюджетів, тому що решта статей доходів, наприклад, податки з ФОПів, суттєво просіли. Але першим недоліком стало те, що податки з доходів військових розподілилися між громадами та регіонами нерівномірно і несправедливо. Справа в тому, що ПДФО захисників йде не до їхньої рідної громади та навіть не до регіону, де безпосередньо перебувають військовослужбовці, а до бюджету того населеного пункту, де зареєстрована військова частина.

Для одних міст, селищ та сіл цей податок справді став компенсацією втрачених доходів, засобом виживання та тримання «на плаву». Але деякі інші громади таким чином отримали бюджети, в рази (!) більші за «довоєнні». Небачена до того «золота жила» дозволяла фінансувати будь-які забаганки: бруківку, стадіони, дорогі авто, непотрібні ремонти тощо.

«Багато громад вчинили патріотично та по совісті, – зауважує запорізький народний депутат Геннадій Касай, який входить у «оборонний» комітет Ради».


«Значну частину своїх доходів вони направили на підтримку військових: закупку машин, дронів, засобів зв’язку та захисту. Така допомога місцевої влади – дуже корисна: наші захисники таким чином отримують потрібну техніку та амуніцію без бюрократії та максимально оперативно. Але, на жаль, не всі керівники громад такі відповідальні. Деякі наче забули, що у країні війна – і почали викидати гроші на вітер».


Не забарилися гучні скандали: на Волині в маленькому містечку мер захотів побудувати стадіон за 145 млн грн, у Києві закупили барабани та овочерізки для укриттів майже на мільйон, а про численні приклади перекладування асфальту та бруківки взагалі можна говорити годинами.

Державний бюджет, навантажений військовими видатками та питаннями відбудови зруйнованої інфраструктури, тим часом потерпав від рекордного дефіциту. Відтак керівництво держави ухвалило принципове рішення: направити «військовий» ПДФО на національний рівень. Його, за задумом уряду, мають навпіл розділити між закупкою техніки для фронту та розвиток власних потужностей у виробництві зброї та боєприпасів. Йдеться про близько 100 млрд грн, або іншими словами це 50 000 далекобійних дронів або десяток сучасних воєнних підприємств (виробник танків «леопардів» Rheinmetall, наприклад, оцінив будівництво нового заводу у 8 млрд грн).

Тим не менш, громади сприйняли законопроект про перенаправлення «військового» ПДФО негативно. Повторимо: для багатьох населених пунктів цей податок – не розкіш, а засіб для існування. Наприклад, майже наполовину з нього складається бюджет Миколаєва. Хоча й від «розкошів» теж ніхто позбутись не поспішає.

Скоріше за все, саме представники місцевих громад змогли домогтися нещодавнього провалу голосування за законопроект №10037. Адже місцева влада зацікавлена у тому, аби залишити «все як є» або хоча б відкласти ухвалення цього законопроекту, а значить і подовжити можливість користуватися надходженнями з «військового» ПДФО.

Однак інтереси громад автори законопроекту спробували врахувати заздалегідь – ще до цього голосування. І первинна ідея забрати у громад весь «військовий» ПДФО зазнала суттєвих змін.
Так, наприклад, всі громади за потреби будуть дофінансовані до рівня бюджету «довоєнного» 2021 року. Тобто місцеві бюджети в будь-якому разі будуть приведені до рівня, який дозволить працювати комунальникам, лікарям, вчителям тощо. Крім того, 4% ПДФО на час опалювального періоду будуть направлені на оплату теплогенерації та інші витрати у галузі ЖКГ. А 10% «військового ПДФО» за цим законопроектом будуть автоматично розподілені між військовими частинами пропорційно розмірам сплачених ними податків на доходи – це дозволить військовим самостійно розпоряджатися коштами, не очікуючи допомоги від громад.

Це компроміс, який дозволить покращити забезпечення армії та розвиток військово-промислового комплексу і при цьому не завдати значної шкоди місцевому самоврядуванню, констатує запорізький нардеп Геннадій Касай. Депутат прогнозує, що так чи інакше цей законопроект все ж буде ухвалений: «Це реальна вимога воєнного часу!»
Добавлено: 26-10-2023, 22:50
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх