У Запоріжжі розказали, як рідним шукати людей, зниклих безвісти за особливих обставин

 У Запорізькій області триває інформаційна кампанія «Знайти. Неможливо забути» у межах проєкту «Ми не одні, допомога поруч», ініційованого громадською правозахисною організацією «Егіда-Запоріжжя» для підтримки родин, безвісти зниклих під час війни.

В етері віжн-радіо «На дотик» ведуча Ольга Вакало поговорила з головною спеціалісткою управління з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин МВС України в Запорізькій області Оленою Орешкіною та спитала про алгоритми пошуку цих людей.

Що означає термін «особи, які зникли за особливих обставин»?
За словами представниці Запорізької області, це люди, які зникли саме у зв’язку зі збройним конфліктом, воєнними діями, тимчасовою окупацією території, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру, які, наприклад, виникли в Україні під час підриву Каховської ГЕС.

Куди звертатися рідним для отримання необхідного статусу зниклої особи?
Як пояснила Олена Орешкіна, статус особи, зниклої безвісти, можна отримати завдяки заяві рідних, які мають звернутися про зникнення людини до поліції чи СБУ, а також подати заяву на витяг з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. 

Звернутися можуть рідні, які мешкали з людиною разом, та члени сім’ї, зниклого безвісти за особливих обставин: чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, правнук, правнучка. Також право розповсюджується на усиновлювачів чи усиновлених, опікунів чи піклувальників, осіб, яка перебуває під опікою чи піклуванням. Такі заяви можуть подати і представники нацполіції, військової частини чи громади, в якій проживала людина. 

Щодо всіх можливих кроків стосовно пошуку та юридичного оформлення статусу зниклого/ї телефонуйте за номерами: 098-246-2478 та 095-450-4186.

Звертайтеся до Центру з розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Його співробітники займаються встановленням місцеперебування військовослужбовців, цивільних осіб, а також осіб, які були депортовані або утримуються в місцях несвободи.

У випадку, коли потрібна юридична допомога, психологічна підтримка або будь-яка інша допомога, заповніть гугл-форму за посиланням: https://bit.ly/48EMJDh

«Зараз люди можуть звернутися будь-куди, і вони дійсно отримають допомогу, наскільки це можливо, адже більшість проблем цих людей пов’язані з тим, що їхні рідні зникли: або на тимчасово окупованій території, або там, де тривають бойові дії. У цьому разі дуже важко здійснювати пошукові заходи, але все одно робота ведеться постійно», – зазначає спеціалістка управління з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин МВС України в Запорізькій області.

Людям, у яких у сім'ї зник родич, важливо комунікувати з державними структурами та органами державної влади, а також з тими органами і службами, які частково або цілеспрямовано займаються пошуком. Перші кроки звернення до відповідних інстанцій і структур є дуже важливими.

«Не всі люди, які зникли, вважатимуться зниклими за особливих обставин. Для цього треба подати заяву до Реєстру», – зауважила Олена Орешкіна

Який механізм подання заявки, якщо через бойові дії зник військовий? 
Як повідомляє Олена Орешкіна, у родичів немає комунікації напряму з військовою частиною, тому вони мають звернутися до ТЦК із запитом. Як правило, дуже швидко рідні отримують сповіщення чи повідомлення від військової частини. Після цього вони йдуть до Нацполіції і пишуть заяву про зниклих безвісти. Це можуть зробити не лише рідні. А ось отримати наступну інформацію про зниклого безвісти можуть лише родичі. 

За законом України, близькі родичі та члени сім'ї мають право на отримання достовірних відомостей про місце перебування особи, зниклої безвісти за особливих обставин, [обставини її загибелі (смерті), місце поховання (якщо воно відоме)], звернувшись із запитом до ТЦК та СП на отримання Витягу із службового розслідування.
Через 24 години з часу подання заяви про зникнення у поліцію, (відповідно до ст. 60 Кримінального процесуального кодексу України) потрібно отримати витяг з ЄРДР, де безпосередньо буде зазначено ПІБ слідчого у справі.

«Також рідні можуть звернутися до Національного інформаційного бюро, яке працює у Києві, але за коротким номером 16-48 вам підкажуть, як подати інформацію – там зібрані дані про всіх зниклих. Буває так, що вже через деякий час вам можуть перетелефонувати і підтвердити, що ваш рідний перебуває в полоні. І це дає близьким хоч якусь надію», – зазначає експертка. 

У 2023 році створили Координаційний штаб, у якому теж збирають інформацію,є свої представництва в окремих регіонах, і співробітники безпосередньо спілкуються з людьми у створеному електронному особистому кабінеті. Зареєструватись у ньому можна лише за наявності електронного підпису. Діяльність штабу більше пов’язана з СБУ та розвідкою.

Існує дорожня карта дій родини у випадках, якщо член родини зарахований до лав ЗСУ (у тому числі ТрО), правохоронних органів, зник безвісті або загинув. Такий путівник розробили співробітники Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Ви можете відкрити його на сайті чи завантажити за посиланням.

У дорожній карті дій родини, за даними Координаційного штабу, військовослужбовець вважається зниклим безвісти, якщо: відсутні точні дані щодо долі військовослужбовця, який не повернувся після виконання бойового завдання (побратими не можуть точно визначити, чи особа потрапила у ворожий полон чи загинула на полі бою); якщо побратими свідчать, що особа ймовірно потрапила у полон, але немає достатньо доказів та в разі якщо побратими свідчать, що особа ймовірно загинула, але немає можливості перевірити місце зникнення чи забрати тіло загиблого через активні бойові дії.

Довідка:
Закон України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин» прийняли в 2018 році, але зараз ці повноваження перейшли до Міністерства внутрішніх справ.

Основні напрямки діяльності – організація обміну інформацією, що сприяє розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, між Уповноваженим та державними органами, які ведуть облік і розшук; здійснення комунікації між родичами осіб, зниклих безвісти за особливих обставин; надання в межах власних повноважень інформації про те, який саме розшук здійснюється. 

Фото: Олександр Харчук
люди, зниклі безвісти, Запоріжжя, Запорізька область, військові
Добавлено: 27-03-2024, 00:01
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх