Військові рф використовують територію ЗАЕС для тренування екіпажів FPV-дронів, – Бабель

На ЗАЕС працює школа операторів безпілотників «Архангел». Дрони запускають біля шостого реактора, тренувального центру персоналу та ставка-охолоджувача. Частина з них падала на території самої ЗАЕС, а деякі влучали в обладнання та купол енергоблока. Про це повідомляють співробітники ГУР в коментарі «Бабелю».

За даними ГУР, з другої половини 2022 року школа операторів БпЛА «Архангел» тренує російських військових і «добровольців», які згодом підписують контракти з армією рф. Співрозмовник у ГУР розповів Бабелю, що 2 навчальні бази «Архангела» діють у селі Заозерне біля Євпаторії в Криму та в Мелітополі. Крім того, Енергодар і ЗАЕС росіяни використовують як безпечний майданчик, щоб тренувати екіпажі.

«Фінансує і курує цю «школу» Головне управління Генштабу Збройних сил росії. Допомагають росіянам очільник окупаційної адміністрації Запорізької області Євген Балицький та «волонтерські» структури росії. За даними ГУР, росіяни почали використовувати зону ЗАЕС для навчань і «заліків» FPV-операторів ще влітку 2023 року», – йдеться в повідомленні.

Полковник ГУР Андрій Черняк розказав у коментарі Бабель, що дрони з території ЗАЕС запускають росіяни. Окупанти користуються тим, що у півторакілометровій зоні довкола ЗАЕС вести вогонь у відповідь ЗСУ заборонено.

«Пускові майданчики знаходяться біля шостого реактора станції та біля навчально тренувального центру персоналу. Також для цього використовують територію ставка-охолоджувача ЗАЕС», – уточнює співрозмовник Бабеля в ГУР, який попросив не називати його імʼя.

Як повідомляється, цей майданчик зручний з кількох причин:
1) Охолоджувач розташований біля Дніпра. Щоб атакувати Нікопольську громаду, дронам треба подолати менше ніж пʼять кілометрів.
2) Поруч зі ставком є ліс, звідки оператори дронів можуть працювати, залишаючись непоміченими.
3) Наприкінці лютого 2024-го росіяни дозволили МАГАТЕ обстежити периметр басейна-охолоджувача, але з листопада минулого року не підпускають співробітників агентства до ізоляційних воріт басейну. Після вибухів дронів доступ не поновили

Фото: Анастасія Лисиця | Бабель
ЗАЕС, Енергодар, окупація, росіяни, зброя, БпЛА
Добавлено: 29-04-2024, 22:45
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх