Волонтери «БУР Запоріжжя» долучилися до прибирання ділянки на Райдузі

У Запоріжжі відбулася толока від осередку «Будуємо Україну Разом», прибирали ділянку біля Амстору на Райдузі. Прийшло 36 людей. Стояла легка спека. Усі скупчилися групками і розосередилися по різних ділянках. Збирали обгортки, пляшки, банки. Валялося багато стаканчиків з-під коктейлів, ложечки, плівка, залишки пластику та дитячі колготки. Про це повідомляє Паноптикон.

Як все було?

27 квітня волонтери зібралися біля Амстору та дійшли до потрібного місця на Райдузі. 30 хвилин потому всі вже тягали дроти та набивали сміттям чорні мішки. На землі в невеликому кар'єрі валялися перчатки, використані пакетики, трохи залишків будівельних матеріалів. Люди знаходили білу присипку в коробочках, пакетик майонезу «Торчин», мабуть, з шашликів. Учасників толоки здивував один ботинок та знахідка, яку назвали «колесо чистолюбних алкоголіків». Одна із команд знайшла шину, де обережно лежали більше 30 малих скляних банок. І все це треба було зібрати.

Волонтери «БУР Запоріжжя» долучилися до прибирання ділянки на Райдузі

Ділянку біля Амстору обрали для прибирання, коли команда виявила, що на Райдузі є засмічена паркова зона. У ній гуляють та проводять час дуже багато людей, тому вирішили постаратися для мешканців міста та самих себе, покращуючи довкілля. Про це розказала голова медіавідділу «БУР Запоріжжя» Анастасія Назіна.

За словами Анастасії, проєкт від «Будуємо Україну Разом» під назвою «Еко.Дія» включає в себе 3 толоки та 3 еко-активності в Запоріжжі. Це майстеркласи та лекції з вирощування мікрогріну, кастомізація екошоперів, переробка пластику разом з ГО «ZeroWaste ZP». Команда БУР виграла мінігрант на реалізацію ідеї від ГО «Qwerty.community».

Після толоки волонтери пішли дивитися фільм у Запорізький обласний центр молоді. А наступного дня половина з них відправилися на екскурсію до майстерні з переробки пластику «PlasticOn». 18 людей побачили, як все там працює та на екскурсію навіть завітали троє дніпровських активних волонтери. Один із них разом з командою заснував осередок «БУР» у Дніпрі, а інші долучаються до його акцій.

Проєкт «Еко.Дія» від «БУР Запоріжжя» створили для того, щоб залучити молодь до волонтерства для покращення екологічного стану міста. Команда хоче підвищити обізнаність щодо правильної утилізації відходів та популяризації екопродукції, наголосила Анастасія.



Чому це цікаво?

Вероніка прийшла з командою друзів, деякі з них разом беруть участь у проєкті UPSHIFT. На питання про незвичні знахідки Вероніка назвала 5 підставок для чайника, всякі банки-склянки, шмотки. Каже, що знаходили шкарпеточки та багато кришок.

«Дуже багато всяких таких приколів. Виделок, старих дротів, обмотки від них. І ще хтось знайшов копілку, я хотіла забрати додому, але не забрала, і я не знаю, де вона», – ділиться Вероніка.


Багатьох захопили моменти, коли вони знаходили щось незвичне. Фотограф Роман, який підмічав такі деталі, розказує про цей день віршем:

«Був ранок, було мокро.
Багато сміття, яке закрила висока трава.
Але волонтери працювали бадьоро
І не потрібна була навіть кава».

Роман додає, що було прикольно, коли волонтери знаходили одежу і розганяли жарти про секонд хенд та каже, що «БУР» – це кайфова спільнота людей, об'єднаних цінностями та підтримкою одне одного.


Голова медіавідділу «БУР Запоріжжя» розказує, що напрямок толок у них сезонний, зазвичай проводять їх навесні. Волонтери, які приходять на толоки, також долучалися і до ініціативи «Будуємо Україну Разом», але були і випадки, коли люди вперше дізналися про проєкт, прийшовши на толоку:

«Зараз в нас також діє проєкт з облаштування безкоштовного дитячого простору в безпечному укритті разом з ГО «Гарне місце». Центр буде функціонувати як альтернатива дитячому садку, де з 50 дітками працюватимуть вихователі й інші спеціалісти».

Щодо інших проєктів Анастасія говорить, що традиційно БУРчики – це 2-денна ремонтна акція для облаштування помешкань для переселенців, людей у складних життєвих обставинах або створенні молодіжних просторів. Але волонтери організовують ще й толоки, тобто прибирання сміття зелених зон міста. Зазвичай на заходи та акції від «Будуємо Україну Разом» приходять в середньому 20 людей, але на толоках очікують по 40, бо разом можна швидше прибрати велику територію.

Надійка розказує, що доволі давно в «БУРі», але цього разу вперше змогла долучитися до толоки.

«Природа, друзі, спільнота та важливість справи дають мені мотивацію на вищому рівні. Я отримую неймовірне задоволення від того, що роблю, і це дає мені сили робити більше».


Волонтери прибирали ділянку близько двох годин. Стало набагато чистіше. Вийшло зібрати більше 30 мішків, але ділянка ще частково засмічена. Люди прийдуть туди ще раз. Хоча є багато місць, які вийшло прибрати, але прямо посередині доріжки стоїть величезна хатка з колом зі сміття на землі. Виглядає, що там можуть сидіти люди...


Маленькими кроками волонтери планують прибирати далі. Що об'єднує акції «БУР», так це дружня атмосфера, в яку легко зануряться охочі. Спільнота однодумців творить зміни на краще. Про це говорили й Роман, Вероніка й Надійка. Усі акцентують, що це спільнота людей, об'єднані цінностями, які хочуть зробити місто чистішим.


Як долучитися?

Наступна толока відбудеться вже цієї суботи, 4 травня, початок об 11:00. Після прибирання будуть настільні ігри із смачним кава-брейком для тих, хто має час і бажання.

Зареєструватися за посиланням: https://forms.gle/NxNxhvstdQ5e6JuZ7

Фото: Роман Кузьмін та Паноптикон
екологія, волонтерство, люди, Запоріжжя, життя
Добавлено: 2-05-2024, 22:01
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх