В опитуваннях мерії щодо закриття шкіл побачили маніпуляції — думки юристки, соціолога та фактчекера

Як повідомляв раніше «Паноптикон», у Запоріжжі стартувало опитування містян щодо обʼєднання шкіл.

Мерія пояснює цей формат урахуванням безпекових умов та необхідністю надати можливість проголосувати з цього питання усім представникам громади. Електронне опитування проводиться на веб-платформі «Єдина платформа місцевої електронної демократії». Воно включає 5 питань.

«Запорізький центр розслідувань» зібрав позиції фахівців, які вважають опитування маніпулятивним.

Опитування не є рівноцінною заміною громадських слухань, зауважує юристка Дар’я Говорун. За її словами, громадські слухання – це механізм, затверджений на державному рівні. Під час їх проведення відбувається безпосередня взаємодія громади та представників влади – або в офлайні, на зборах, або в онлайні, через зум. Головне – триває обговорення проблеми: можна заслухати різні точки зору та аргументи, поставити запитання, внести пропозиції. В Запоріжжі право на громадські слухання зафіксовані Статутом територіальної громади міста Запоріжжя. Саме у ньому зафіксований обов’язок Регіни Харченко протягом 20 днів визначити дату і місце слухань, а заміни їх опитуванням документ не передбачає. Рішення, ухвалені на слуханнях, обов’язкові для розгляду міськрадою, хоча це й не означає, що депутати обов’язково ухвалять їх у тому ж вигляді.

Соціолог, який надав коментар на умовах анонімності, зазначив, що в запропонованому опитуванні вводяться поняття, які кожен може зрозуміти по-своєму, без тлумачень. Також порушення технології чесного опитування він побачив у однозначності запитань і передбачених відповідей. «Це не соціологічне опитування, а політтехнологія, легітимація вже прийнятих рішень за рахунок відповідей респондентів».

Керівник одного з найстаріших фактчекерських проєктів України «Без брехні» Олександр Гороховський побачив маніпуляцію у кожному питанні опитування: «Перші три питання направлені на оцінку ситуації “взагалі і в цілому” по Україні, а не конкретно у Запорізькій області. До того ж, поставлені питання лише дотичні до ситуації/проблеми, про яку говорять чиновники Запоріжжя, але не стосуються її напряму. Запитання на перші пункти сформовані таким чином, що фактично підштовхують до виставлення негативної оцінки. <...> У запитаннях введені поняття “консервація” і “адаптація до сучасних умов”. Поняття введені, але не надані їх тлумачення чи критерії розуміння. І фактично кожен, хто відповідає, буде розуміти їх на свій розсуд. <...> Запитання 5 поставлене маніпулятивно <...> сформульовано таким чином, що на нього, окрім як “Так”, відповісти не було можливо. Причому, як зазначалося вище, людина фактично не розуміє що таке “адаптація до сучасних умов…»
Добавлено: 27-06-2024, 14:35
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх