Про що говорили Байден з Путіним у своїй першій розмові

Телефонну розмову Джо Байдена з Володимиром Путіним ініціювала російська сторона. Президент США погодився, однак перед нею провів консультації зі союзниками.

Президенти обговорили Україну й Навального

Президент США Джо Байден у вівторок вперше з моменту вступу на посаду розмовляв з президентом Росії Володимиром Путіним.

Джерело: Reuters з посиланням на прессекретаря Білого дому Дженніфер Псакі, сайт Кремля

Деталі: Псакі оголосила про телефонну розмову між двома лідерами на своєму щоденному брифінгу.  Повідомляється, що президент США висловив стурбованість з приводу дій Росії, включаючи поводження з ув'язненим критиком Кремля Олексієм Навальним.

Вона сказала, що серед тем були пропозиції Байдена про продовження нового договору СНО з Росією на п'ять років і рішуча підтримка суверенітету України США перед обличчям триваючої російської агресії.

А ось на сайті Кремля інформація про розмову відрізняється.

Там кажуть, що співрозмовники "висловили задоволення" у зв'язку з обміном нотами про продовження Договору СНО-3, а також обговорили ряд питань.  На російському сайті не згадують про Навального.

Дослівно: "Серед міжнародних тем порушувалися односторонній вихід США з Договору з відкритого неба, проблематика збереження Спільного всеосяжного плану дій щодо іранської ядерної програми, внутрішньоукраїнське врегулювання, а також російська ініціатива про проведення саміту постійних членів Радбезу ООН.

Підготовка Байдена до розмови з Путіним

Американський лідер погодився, але виявив бажання спершу підготуватися до неї разом зі своїм штабом. Крім того, Байден проконсультувався що цього з європейськими партнерами, зокрема лідерами Великої Британії, Франції та Німеччини.

Президент США зателефонував голові НАТО Єнсу Столтенбергу, "щоб запевнити в прихильності країни до Альянсу, заснованого як оплот проти російської агресії",

– йдеться у повідомленні.

За інформацією видання, Байден сказав Путіну, що Сполучені Штати "будуть захищати себе і вживатимуть заходів, які можуть передбачати подальші санкції, щоб гарантувати, що Москва не буде діяти безкарно".

В цілому бесіда лідерів Росії й США носила діловий і відвертий характер. Домовлено про підтримку контактів".

За матеріалами: УП, 24tv.ua
Добавлено: 27-01-2021, 08:18
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх