Вітамін С та цинк не допомагають у лікуванні коронавірусу: дослідження (ВІДЕО)

Дослідники стверджують, що ці добавки можуть буди шкідливим, зокрема, через побічні ефекти.


Вітамін С та цинк не допомагають хворим вилікуватися від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, навіть якщо вживати їх у значних дозах. 

До такого висновку дійшла команда клініки Клівленда, яка провела перше велике дослідження популярних добавок, пише CNN.

Зазначається, що у період від квітня до жовтня минулого року автори дослідження рандомно призначали 214 пацієнтам із коронавірусом вживання різних доз аскорбінової кислоти та цинку.

"У цьому рандомізованому клінічному дослідженні амбулаторних пацієнтів з діагнозом SARS-CoV-2 лікування високими дозами глюконату цинку, аскорбінової кислоти або комбінацією цих двох добавок не привело до значного скорочення тривалості симптомів у порівнянні зі стандартним лікуванням", - розповіли дослідники в журналі JAMA Network Open.

Вони додали, що "більшість споживачів аскорбінової кислоти і цинку приймають значно нижчі дози цих добавок". "Тому демонстрація того, що навіть високі дози аскорбінової кислоти і цинку не приносять користі, передбачає очевидну відсутність ефективності", - пояснив лікар Мілінд Десаї.

Він додав, що вживання добавок, користь яких не є доведеною, може бути шкідливим через побічні ефекти. 

"Цинк у великих дозах викликає металевий присмак, сухість у роті і шлунково-кишкову непереносимість. Аскорбінова кислота може викликати шлунково-кишкову непереносимість, і в поточному дослідженні значно вища частка пацієнтів в підгрупах аскорбінової кислоти повідомила про побічні ефекти, зокрема нудоту, діарею і спазми шлунку", - підсумували автори. 

Раніше у Всесвітній організації охорони здоров'я наголошували на відсутності рекомендацій щодо вживання вітамінів D і C, а також цинку, для профілактики чи лікування COVID-19. 

За матеріалами: ТСН

Добавлено: 13-02-2021, 11:08
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх