Первые шаги реформирования здравоохранения

У Дніпропетровській облдержадміністрації на виконання доручення губернатора під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Вячеслава Задорожного пройшов семінар-нарада з питань реформування системи охорони здоров’я області.


У нараді також взяли участь заступник голови обласної ради Андрій Шипко, начальник головного управління охорони здоров’я Валентина Гінзбург, міські голови, голови районних державних адміністрацій та районних рад.

На семінарі з доповіддю про основні засади реформи медичного обслуговування виступила професор, завідуюча кафедрою соціальної медицини, організації та управління охороною здоров’я Дніпропетровської державної медичної академії, експерт робочої групи «Реформа соціальної сфери і підвищення якості життя» Комітету з економічних реформ при Президентові України Валерія Лехан.

Програма економічних реформ Президента України Віктора Януковича «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» на 2010-2014 роки передбачає, зокрема, реформу медичного обслуговування. Мета цієї реформи – поліпшення здоров’я населення України, забезпечення рівного й справедливого доступу усіх громадян до медичних послуг належної якості. Після реформування галузі жителі Дніпропетровщини й усієї України матимуть змогу отримувати доступну та якісну лікувально-профілактичну допомогу.

«Губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул визначив реорганізацію, а тепер уже і реформування, системи охорони здоров’я пріоритетним напрямком діяльності облдержадміністрації та обласної ради. Тому покращення якості медичних послуг для населення – наша головна мета», - зазначив Вячеслав Задорожний.

Підвищення ефективності функціонування системи охорони здоров’я передбачає проведення структурної реорганізації. Так, на первинному рівні будуть створені Центри первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД). При цьому лікарські амбулаторії, амбулаторні відділення дільничних лікарень та поліклінічних відділень центральних райлікарень, поліклінік міських лікарень, великі ФАПи будуть реорганізовані в заклади загальної практики-сімейної медицини, які стануть структурними підрозділами ЦПМСД.

В області вже зроблено певні кроки по реформуванню галузі. Так, здійснюється оптимізація мережі закладів охорони здоров’я шляхом впровадження засад сімейної медицини, реорганізація малопотужних закладів через їх об’єднання. Проведена регіоналізація пологової допомоги, служби крові, відкриті центри медико-соціальної реабілітації на базах будинків дитини для сумісного перебування матері та дитини.

Загалом у 2010 р. на галузь охорони здоров’я з обласного бюджету було виділено 818,6 млн грн. (у 2009 – 649,4 млн грн.) Також у порівнянні з минулим роком на чверть був збільшений обсяг коштів з обласного бюджету на медикаменти і на третину – на обладнання.

Реформування галузі охорони здоров’я на Дніпропетровщині, відповідно до Програми Президента України, буде завершено у 2014 році.


Довідка:

Лише за 8 місяців 2010 року в Дніпропетровській області в заклади загальної практики-сімейної медицини перепрофільовані 25 закладів, в тому числі: 3 дільничні лікарні, 15 сільських лікарських амбулаторій, 5 фельдшерсько-акушерських пунктів, 33 дільниці міських поліклінік. Таким чином, на сьогодні функціонує 202 заклади загальної практики-сімейної медицини. Також реорганізовано 28 малопотужних закладів, відкрито 270 ліжок денного стаціонару, скорочено 225 стаціонарних ліжок. Телефонізовано 15 фельдшерсько-акушерських пунктів.

Облгосадминистрация
Добавлено: 10-09-2010, 06:50
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх