Гармонізація законодавства — перший крок до громадянського суспільства

Ідеологічні засади радянської системи права не витримали перевірки часом. Ієрархічний підхід до побудови адміністративного права як галузі права, яка охоплює всі сфери суспільного життя виявився хибним. Виродження права у жорстке управління суспільством за допомогою владних приписів та адміністративних покарань призвело до повного колапсу та занепаду країни.

Адміністративна відповідальність пересічних громадян за малозначні діяння на фоні тотального нехтування приписами законів з боку представників влади та місцевих органів самоуправління призвела до повного правового нігілізму та деградації суспільства. На сьогодні, «нові» способи реанімувати норми та підходи до правопорядку у сфері державного управління призводять лише до подальшого поглиблення кризових явищ у суспільстві.

Justitia est constans et perpetua voluntas Jus suum cuique tribuendi.

Правосуддя – незмінна і постійна воля надавати кожному його право.

Юстиніан

На сьогодні триває розбудова України як правової демократичної держави, у якій народний суверенітет є найвищою соціальною цінністю. Для цього необхідне оновлення правової бази, що регулює відносини держави і особи, яке має здійснюватися не лише в напрямі модернізації відповідальності людини перед владою, а й навпаки – жержави перед людиною, що за сучасних умов має бути способом організації влади, яка є втіленням всього українського суспільства, проявом демократії та волевиявлення громадян України.

Одним із напрямів зовнішньої політики наша країна визначила входження до європейських структур з метою створення високорозвинутої, правової, цивілізованої європейської держави з високим рівнем життя, культури та демократії.

Держава і громадянин мають один перед одним як права, так і обов’язки. Як відповідальність особи перед суспільством, так і відповідальність держави перед суспільством – основа демократичного розвитку. Гармонізація законодавства — перший крок до громадянського суспільства.

Таким чином, ми можемо виділити чотири основні напрями правової реформи:

    у науковому розумінні – вдосконалення теоретичних основ адміністративного права в системі взаємодії приватного та публічного права;

    у правотворчості – систематизація нормативних актів, трансфер правових норм і кодифікації законодавства;

    у навчальному процесі – створення єдиної системи послідовного викладення публічно-правових дисциплін, визначенні у їх колі місця адміністративного права;

    у правозастосовній діяльності – відокремлення державних послуг від господарської діяльності та вдосконаленні механізму протидії адміністративним проступкам та злочинам.

Пєтков Сергій Валерійович - український правознавець. Доктор юридичних наук, професор, лауреат Державної премії України. Спеціаліст в галузі адміністративного права. Працює над розробкою проблем, пов'язаних з адміністративно-правовою реформою в Україні, управлінням в ОВС України, профілактикою злочинності серед неповнолітніх через діяльність молодіжних організацій.
Добавлено: 16-05-2012, 07:50
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх