Що потрібно зробити, щоб не провалити Угоду про асоціацію з ЄС?

Кандидати у президенти у України: Ольга Богомолець, Олег Ляшко, Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Сергій Тігіпко, Олег Тягнибок, Дмитро Ярош, які визначили в передвиборчих програмах виконання Угоди про асоціацію одним із важливих пріоритетів їхньої діяльності на посту Президента. І якщо це не просто красиві декларативні гасла, а намір до дії, то вони мають знати, які ключові завдання потрібно виконати в перший рік дії Угоди.

Ключові завдання в першому році будуть стосуватись виключно Зони Вільної Торгівлі з Європейським Союзом. Оскільки з листопада 2014 р. має запрацювати ЗВТ між Україною та ЄС. До листопада українська митниця має бути максимально готовою до роботи в нових умовах. Завдання не є новими для України. Щоб їх виконати потрібна проста політична воля за допомогою якої будуть ламатися старі  корупційні схеми. Ось перелік ключових завдань:


1.    Підготовка української митниці до роботи в режимі поглибленої ЗВТ з ЄС. Адаптація Європейського митного кодексу, безоплатна видача митницею сертифікатів походження EUR1; спрощені процедури митного контролю для «добросовісних експортерів»; ризик контроль – коли перевірка проводиться вибірково, а не всіх і всього – ось той короткий перелік нових змін які мають працювати на митниці вже з листопада 2014 р.


2.    Запровадження європейських підходів у сфері безпечності харчових продуктів. Нам потрібно прийняти європейський закон про безпечність харчових продуктів. Без нього майже ніхто з українського ринку харчових продуктів не зможе потрапити на ринок ЄС.


3.    Приведення національної системи сертифікації та стандартизації у відповідність з європейськими нормами. В Україні сертифікується все – навіть колір і розмір фарфорових чайників. В ЄС стандарти є  довільними. Україна дуже повільно просувається в цьому процесі, повільно адаптує європейські стандарти. Поки цього не буде зроблено – наші промислові товари теж не зможуть потрапити на ринок ЄС.


4.    Формування в Україні прозорих правил конкурентної діяльності для місцевих і зарубіжних компаній. В Україні Антимонопольний комітет використовує «дивну практику» накладення штрафів – не зрозумілі ні розміри, ні принцип їх накладення. До прикладу, нині триває суд щодо українських рітейлерів, на яких хочуть накласти мільярдні штрафи – ніхто не розуміє звідки взялись такі величезні суми. І така практика в Україні не поодинока. ЄС вимагає від України прозорої і чіткої процедури через ухвалення спеціального нормативного акту, який визначить процедуру накладення штрафів.


5.    Створення та ефективна робота органу, відповідального за координацію виконання Угоди. Всі країни, які підписували Угоди про асоціацію створювали спеціальні інституції для контролю за виконанням угоди. Україна теж має створити такий орган – без нього виконання Угоди буде просто не можливим.


Угода про асоціацію - не «манна небесна». Аби угода працювала і приносила користь українцям - державні структури мусять змінюватися. Ці 5 завдань, це ті першочергові напрямки, де Україна має продемонструвати прогрес шляхом прийняття необхідного законодавства, нових кадрових рішень, ліквідації непотрібних державних структур. Уряд і міністерства мають працювати у цих напрямках,  бо красиві політичні лозунги не допоможуть, до прикладу, молоку і текстилю відповідати європейським стандартам.


Любов Акуленко, Радослава Чекмишева


Контакти: [email protected], +380674620782

Добавлено: 2-06-2014, 15:28
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх