Борис Розсоха: «Перетворюємо запорізькі будинки на європейські!»

Якістю надання житлово-комунальних послуг та станом будинків незадоволена більшість запоріжців. Виключення – ті, хто створив об’єднання співвласників багатоквартирних будинків з ефективним керівництвом. Борис Розсоха знає, як масштабувати позитивний досвід, та що має зробити міська влада, аби в кожному запорізькому будинку життя було по-європейські комфортним.



Борис Розсоха – державний управлінець та економіст, експерт з управління ОСББ. Він живе з родиною в Хортицькому районі в багатоквартирному будинку, станом якого ще декілька років тому, звісно, був незадоволений і мав гостре бажання змінити ситуацію. Саме тому він долучився до управління будинком, разом із іншими співвласниками трансформувавши його в ОСББ.

– У 2016 році держава дала додаткові інструменти для самовизначення мешканців будинків через створення ОСББ.  Цією можливістю скористалися ми та понад 1500 багатоквартирних будинків у Запоріжжі. Фактично, до цього всі жили в стані житлово-комунального закріпачення чи навіть комунального рабства ЖЕКів — наголошує Борис Розсоха. – Створивши ОСББ, власники житла отримують самостійність та свободу. Це дуже важливо – мати змогу самим визначати напрямки робіт з утримання та розвитку будинку, їхню черговість, розпоряджатися коштами.

За декілька років Борис Розсоха разом з однодумцями довів, що звичайний запорізький будинок може стати європейським, та власним прикладом надихнув не один десяток будинків на перетворення.

– За цей час ми замінили системи водопостачання та водовідведення, модернізували системи опалення й освітлення, займаємось благоустроєм. В моєму ОСББ першим в районі було встановлено індивідуальний тепловий пункт. Це набір пристроїв та обладнання, що дає можливість визначати кількість тепла, що надходить до будинку. Система сучасна, повністю автоматизована і керується звичайним смартфоном. Ми використовуємо данське обладнання. Його встановлюють у скандинавських країнах, які відомі високим рівнем комфорту життя. У нас Європа починається в підвалі, – розповідає Борис Розсоха.

– Завдяки цьому кожна родина в нашому будинку економить від 300 до 600 грн. на місяць лише на опаленні, маючи комфортну температуру в квартирі, не опалюючи вулицю. За п’ять опалювальних місяців набігає понад 2000 грн. економії. Для когось це можливість дитину зібрати до школи або ще одна додаткова пенсія, – говорить Розсоха, наголошуючи, що такий досвід можна поширити за сприянням міської влади на всі запорізькі багатоповерхівки.

Як управлінець, практик в питаннях ОСББ і помічник-консультант депутата міської ради, Борис Розсоха домігся підписання містом меморандуму з Фондом енергоефективності та розробив десятки важливих проектів рішень міської ради, вкрай необхідних як для міста в цілому, так і для об’єднань співвласників. Зокрема, брав участь у написанні Програми співфінансування проведення капітальних ремонтів та був автором Програми компенсації відсотків за державною програмою «Енергодім».

– Для того, щоб провести тепломодернізацію, як у нашому будинку, та почати заощаджувати до 60 %, ОСББ мають можливість через державну програму залучити фінансові ресурси. Щоб ці гроші не були такими дорогими, як вони є в нашій державі, моя програма передбачає компенсацію відсотків. Тобто ОСББ не мають переплачувати за користування грошима, — пояснює Борис Розсоха.

— Ці Програми вже ухвалені. Моє завдання, щоб вони були наповнені бюджетними грошима. ОСББ мають отримувати допомогу від міської влади: реальні можливості, реальні кошти для реалізації своїх планів. У моїх напрацюваннях та найближчих планах – створення нових фінансових інструментів. Наприклад, щоб ОСББ могли отримувати кошти і на підвищення енергоефективності будинків, і на «естетику» – ремонт під’їздів, благоустрій прибудинкової території тощо. Я відчуваю гострий запит від громади саме на це, – говорить Борис Розсоха, спираючись на свій багаторічний досвід.

– Як депутат, як представник нашої депутатської команди я матиму можливість впливу на міських «монополістів»: «Водоканал», Концерн «Міські теплові мережі». Хто мав «щастя» з ними контактувати, той знає, наскільки забюрократизоване вирішення будь-якого питання – як особистого, так і пов’язаного із діяльністю ОСББ. Комунальні підприємства мають працювати для містян, а не створювати їм перепони, – наголошує Борис Розсоха.

Запоріжці хочуть, щоб діти гуляли на доглянутій прибудинковій території, заходити в чисті та безпечні під’їзди, і головне – отримувати адекватні рахунки за якісні та безперебійні житлово-комунальні послуги, тобто мати європейські побутові умови. Борис Розсоха має чіткий план, як реалізувати ці бажання за допомогою розвитку та підтримки ОСББ у Запоріжжі.

 
Добавлено: 6-10-2020, 09:51
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх