Як живеться у Марганці, що одним із перших в Україні перейшло на електроопалення (ВІДЕО)

Спецпроєкт "Підняти градус": експерти нагадують, що дешевше від центрального опалення немає нічого. Місто Марганець Дніпропетровської області одним із перших в Україні повністю перейшло на електроопалення. 5 років тому тепломережу розпиляли, а людям пообіцяли, що так буде значно дешевше. Тоді жителям роздали по 5 тисяч гривень компенсації на електробатареї і відімкнули котельні.

Які наслідки електрореформи – в нашому сюжеті.

Квартира військовослужбовця Руслана Шаферова, який пробув три роки на фронті, без опалення стала непридатною для життя, на компенсації він теж спізнився. Перед війною Руслан встановив тут нові батареї, які довелося відрізати.

Електрореформа у Марганці багатьом вилізла боком. За словами голови правління ЖКУ Людмили Гіль, через те, що було зроблено не поетапно, а одразу відрізали усіх, то не витримували кабелі — горіли під'їзди.

В кожному будинку знають, що таке "горить під’їзд". Сліди пожеж і досі не ліквідували. А високовольтний кабель висить на рівні голови. Місцеві розповідають, що діти використовують його як гойдалку, не усвідомлюючи небезпеки. Це чимось схоже на гірлянди. Так розвісили нове провіддя. Старі кабелі не впоралися з появою електробатарей у кожній квартирі.

Нинішній міський голова Геннадій Боровик у колапсі звинувачує попередників. Весною 2016 року марганчанам оголосили — це був останній опалювальний сезон. Перестрибуємо на електрику, бо вона суттєво дешевша.

Найбільша міська котельня нині перетворилася на руїну.

"Якщо подивитися на крок вперед або на 5-10 років вперед, чи ми можемо бути впевнені, що електрика буде саме такою дешевою? А місто вже перейшло. Вже альтернативи для міста немає", — каже експерт з опалення Андрій Берестян.

Спочатку і справді було дешевше. Марганець у 30-кілометровій зоні Запорізької АЕС, тож тут діяла знижка на електротариф 30%, але кілька місяців тому її скасували.

Мешканцям деяких будинків власним коштом довелося утеплити труби у подвалах, аби не перемерзла каналізація.

Експерти наголошують: що більше років будинок відключений від центрального опалення, то більше вкладень потребуватиме. Будівлі не пристосовані для індивідуального опалення. І через те, що сходові майданчики та підвали не опалюються, будівля починає руйнуватися.


Місто Марганець, що у Дніпропетровській області, одне з перших в Україні повністю перейшло на електроопалення. 5 років тому тепломережу розпиляли, а людям пообіцяли, що так буде значно дешевше. Яким боком вилізла електрореформа – дивіться далі в спепроєкті "Підняти градус".  

Таке відбувається у сусідньому Кам'янському, де частина міста також відрізана від котельні. У люті морози там замерзали і вода, й каналізація. У підвали цих будинків краще не ходити.

Місцевий активіст Андрій Іванченко радіє, що не відрізали одразу все місто. Досвід двох мікрорайонів добряче остудив ентузіазм і чиновників, і жителів.

Експерти нагадують, що дешевше від центрального опалення немає нічого.

У Марганця зворотного шляху вже немає. Налякані новими платіжками за електрику люди благають, щоб їм повернули хоч пільгу. 

За матеріалами: ТСН
Добавлено: 25-02-2021, 09:52
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх