Одкровення Нескоромного: чим небезпечні для Офісу президента і СБУ заяви втікача

Експерти припускають, що Дмитро Нескоромний не розкаже нічого резонансного, але може поділитися інформацією, яка зашкодить деяким чиновникам

Колишній перший заступник голови Служби безпеки України (СБУ) Дмитро Нескоромний, який недавно втік з України після операції по запобіганню замаху на інших представників СБУ, опублікував в Telegram-каналі посилання на свою прес-конференцію.

Вона повинна відбутися 2 лютого. "Коментарі" розбиралися разом з експертами, які "кейси" може розкрити Нескоромний, а також, наскільки вони (незалежно від достовірності) можуть нашкодити Офісу президента і СБУ. 

Компрометуюча інформація

Колишній працівник СБУ і консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак більш ніж упевнений, що на анонсованій прес-коференції Нескоромний не зможе розповісти щось неймовірно резонансне про реалії української корупції. "Поза всяких сумнівів, його інформація буде компрометуючою, цікавою і пікантною, адже вона стосуватиметься людей з самого ближнього оточення президента. Безумовно будуть оголошені факти кришування СБУ каналів контрабанди та причетності до функціонування такого каналу Андрія Наумова, Івана Баканова і ключових осіб в Офісі президента України.

Крім того, можливо будуть названі імена і прізвища людей в СБУ, які безпосередньо займаються збором грошей з підприємців, а також учасників тіньових схем по всій території України, і надалі передають їх особисто Андрію Наумову", — каже Іван Ступак.

Однак така інформація, на його думку, навряд чи матиме вибуховий резонанс в українському суспільстві. "Офіс президента і СБУ будуть категорично заперечувати всі оголошені факти, мотивуючи їх банальною спробою Дмитра Нескоромного захиститися від звинувачень у спробі організації замовного вбивства Андрія Наумова.

У довгостроковій перспективі все це, звичайно, похмуро позначиться на політичному майбутньому як партії "Слуга народу", так і самого Володимира Зеленського, який, за деякими даними, вже зараз виношує плани про другий термін свого президентства", — зазначає Іван Ступак.

Про корупцію серед силовиків

Політичний експерт Дмитро Воронков не виключає, що анонсована Нескоромним прес-конференція носить превентивний характер. "Згідно з попередніми даними, Нескоромний збирається розкрити корупційні дії у вищих силових ешелонах. Можливо, з його боку це завуальована погроза потягнути за собою весь "корабель" нечистих на руку силовиків і чиновників, в разі, якщо його справу не замнуть. Свого роду натяк на операцію. Інакше він би не тягнув так з цим заходом", — розмірковує експерт.

На його думку, прес-конференція відбудеться в будь-якому випадку. "Якщо Нескоромний вирішать дати спокій (що навряд чи, судячи з того, що вже оприлюднили ряд фактів, що виключають це — прим. ред.), Він може обмежитися якийсь "водою" без конкретних прізвищ. І більшу частину прес-конференції присвятити власному "відбілюванню" (за сценарієм "сакральної жертви"). Або ми почуємо гучні прізвища, включаючи главу СБУ Баканова, — припускає Дмитро Воронков. -

Автоматично це вдарить і по Офісу президента, оскільки стосуються кадрової політики глави держави. Адже саме Зеленський призначив Баканова на пост. Не виключаю, що крім внутрішньодержавних корупційних схем, можуть спливти таємні домовленості з боку СБУ — і співробітництво на корупційній основі з ОРДЛО або навіть РФ.

Це серйозно може вдарити по репутації та рейтингу влади, які й так різко знижуються".

Коментуючи вибір Нескоромного Бельгії (його прес-конференція анонсована в Брюсселі), політексперт зазначає: "Перш за все, це зроблено тому, що до Європи, чим, наприклад, до Росії, довіри більше. Асоціативно втікачі сприймаються політичними жертвами, незалежно від того чи є на них реальна вина. Можливо, в РФ він не міг втекти з причин своєї професійної минулої діяльності". Політексперт впевнений: навіть якщо справу Нескоромного почнуть спускати на гальмах, він навряд чи повернеться в Україну. У всякому разі, в найближчі роки. "Скоріше — зміцнюватиме образ "сакральної жертви" і чекатиме зміни влади в Україні. І у зв'язку з обвинуваченнями на його адресу — він зацікавлений в дискредитації влади і її оновленні", — резюмує Дмитро Воронков.

Нагадаємо, раніше в Офісі президента прокоментували інформацію про те, що Володимир Зеленський оголосив про свій намір балотуватися на другий термін.

За матеріалами: Comments.ua
Добавлено: 29-01-2021, 15:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх