США ввели візові санкції проти 43 білорусів

У списку санкцій - керівники і співробітники правоохоронних органів, судді і прокурори, які причетні, як вважають в Сполучених Штатах, до засудження мирних протестувальників і журналістів, чиновники з судової сфери. Їм заборонено в'їзд в країну.

США наклали візові санкції проти 43 білорусів, які відповідальні за «підрив демократії», заявив держсекретар Ентоні Блінкен, про що зазначено на сайті Держдепу.

Візові обмеження означають, що громадяни Білорусі не зможуть в'їхати в США.

Під санкції потрапили високопоставлені чиновники з судової сфери, керівники правоохоронних органів та рядові співробітники, які затримували протестантів, а також судді і прокурори, які безпосередньо чи опосередковано причетні до суду над мирними учасників акцій в містах Білорусі і журналістами, керівники вузів, які «погрожували студентам за участь у мирних протестах, повідомив Блінкен.

У його заяві йдеться про те, що в Сполучених Штатах все ще стурбовані «постійним жорстоким придушенням мирних акцій, про-демократичних активістів і журналістів ».

Блінкен пригадав обшуки у співробітників білоруського правозахисного центру «Весна», а також вирок журналісткам польського телеканалу «Белсат» Дарині Чульцовой і Катерині Бахвалова за репортаж з «Площі змін». Їм дали два роки колонії: міліція затримала журналісток 15 листопада 2020. Тоді Андрєєва і Чульцова вели стрім з місця загибелі білоруса Романа Бондаренко в Мінську. Як зазначив згодом керівник українського офісу "Белсат ТБ" Ілля Суздалев, журналістки працювали віддалено, вони вели трансляцію з сусіднього будинку.

Також держсекретар нагадав, що США виступають за підтримку міжнародних зусиль з незалежного розслідування порушень під час виборів президента в Білорусі, порушення прав громадян і репресії проти мирних громадян і незалежних ЗМІ.

Під візові обмеження вже потрапили 66 осіб з Білорусі, так як США не раз вводили подібні санкції. Так, восени Мінфін обмежив в'їзд до країни білоруським політикам, наприклад, главі МВС Юрію Караєва, начальнику мінської поліції Івану Кубракове, заступнику командувача внутрішніми військами МВС Хазалбеку Атабекову, командиру мінського ОМОНу Дмитру Балабе. Санкції включали заборону на в'їзд в США і фінансові операції.

Що стосується журналістів в Білорусі, так протягом минулого року засудили 162 співробітників ЗМІ, що регулярно супроводжувалося конфіскацією обладнання. Також заарештували 26 медійників, з яких шестеро - двічі, а одного - тричі. В цілому було здійснено 34 адміністративних арешти. Журналісти провели за гратами 392 дня і оплатили штраф на загальну суму 26 400 доларів США. Семеро заарештованих повідомляли про фізичне насильство з боку міліції, ще стільки ж потребували госпіталізації. Під час жорстокого придушення демонстрацій одна жінка-журналіст була поранений гумовою кулею, а інша - світло-шумової гранатою, яка вибухнула.

ПО МАТЕРIАЛАМ: ZN,UA
Добавлено: 19-02-2021, 08:33
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх