МОЗ Аргентини повідомив про можливість кровотеч і тромбозів після застосування російської вакцини "Супутник V"

МОЗ Аргентини 2 квітня опублікував звіт, в якому містяться дані про два випадки імунної тромбоцитопенії, імовірно пов'язаних із застосуванням російського препарату "Супутник V". Увага на ці дані 15 квітня звернув "Фармацевтичний вісник".

Про це повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням на "Гордон".

Як відзначають автори статті, імунна тромбоцитопенія пов'язана з утворенням антитіл, які спрямовані проти антигенів власних тромбоцитів. При імунної тромбоцитопенії підвищений ризик кровотеч і тромбозів.

При цьому керівник Росздоровнагляду Алла Самойлова заявляла, що в ході проведення фармаконагляду не виявлено жодного випадку тромбозів при введенні "Супутника V".

У документ потрапили відомості про побічні дії після 1,5 млн уколів. Таким чином, потенційно небезпечний побічний ефект зафіксований в 0,008% випадків.

Всього Аргентина виявила 23 804 випадки побічних реакцій, пов'язаних з введенням російської вакцини. Це 1640,5 випадки на 100 тис. Доз. Найбільше число випадків пов'язано з реакціями, зазначеними в інструкції препарату: лихоманкою, головним болем, грипоподібним синдромом, реакцією на місці уколу. Виявлено алергічні реакції легкого та середнього ступеня в 362 випадках.

Серед рідкісних реакцій на російську вакцину, які не вказані в інструкції до препарату, крім імунної тромбоцитопенії в Аргентині також виявили п'ять випадків анафілаксії.

Дивіться також на Цензор.НЕТ: "Ви взяли благословення у батюшки? Другий поверх. Кабінет 217", - процедура вакцинації "Супутником V" в лікарні російського Кемерово. ВІДЕО

Вакцина "Супутник V" була зареєстрована в Росії 11 серпня 2020 року. Президент Росії Володимир Путін стверджував, що вона ефективна, формує стійкий імунітет і пройшла всі перевірки. За даними Російського фонду прямих інвестицій, на 1 квітня препарат "Супутник V" схвалили для використання в 59 країнах.

У той же час вакцина зазнала критики в науковому співтоваристві, так як вона була зареєстрована до проходження третьої фази клінічних випробувань. У Росії заявляли про 95-відсоткової ефективності. У міжнародному журналі The Lancet була опублікована інформація про ефективність на рівні 91,6%.

При цьому ряд російських вчених відзначали, що прискорений підхід до реєстрації вакцини суперечить науковим і етичним нормам розробки ліків. Ті, хто отримав щеплення росіяни скаржилися на різні побічні ефекти - жар, втрату нюху, підвищений тиск.

Повідомляється, що ккомпанія з Південної Кореї анонсує випуск російської вакцини «Спутнік V». Цю новину оголосили на наступний день після того, як посол Ірану в Москві заявив, що Тегеран підписав контракт з Росією на придбання 60 мільйонів доз вакцини «Спутнік V». 

Посол Індії в Москві також оголосила про плановане постачання «Спутнік V». За її словами, поставки вакцини мають розпочатися до кінця квітня – після того, як 12 квітня індійські регулятори схвалили цей препарат.

Добавлено: 16-04-2021, 14:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх