Нафтогазове ембарго та відключення SWIFT: Европарламент попередив РФ про наслідки вторгнення в Україну

Зупинити імпорт російської нафти і газу, відключити Росію від платіжної системи SWIFT та ввести персональні санкції проти близьких до влади РФ олігархів у разі прямого вторгнення в Україну – закликали в ЄС. Про це йдеться у схваленій Європарламентом резолюції, повідомила "Європейська правда".

Депутати Європарламенту впевнені, що ЄС має зробити висновки з нарощування російської військової присутності на українському кордоні.


"Якщо таке нарощування військової потужності в майбутньому перетвориться на вторгнення в Україну з боку Російської Федерації, ЄС повинен дати ясно зрозуміти, що ціна за таке порушення міжнародного права і норм буде високою", – йдеться в тексті резолюції.

Євродепутати наполягають, що імпорт нафти і газу з Росії в разі прямого вторгнення в Україну має бути негайно зупинений, РФ повинні виключити з системи SWIFT і ввести персональні санкції проти наближених до російської влади олігархів.

Також євродепутати підтвердили необхідність зупинити будівництво "Північного потоку-2" та виступають за зупинку будівництва атомних станцій в Європі "Росатомом".

Окремо члени Європарламенту наголосили, що на тлі нарощування військової присутності РФ "дружні країни повинні посилити свою військову підтримку Україні і надати їй оборонну зброю", згідно зі 51 статтею Статуту ООН, яка дозволяє індивідуальну та колективну самооборону.

Водночас Європарламент закликав Росію вивести війська з тимчасово окупованих територій Донбасу та повернути Україні контроль над Кримом та Севастополем.

В тексті резолюції також йдеться, що незаконна блокада РФ у Чорному та Азовському морях має бути припинена, і міститься пропозиція запровадити постійний моніторинг проходу суден у Керченській протоці.

В Європарламенті згадали і про ситуацію навколо російського опозиціонера Олексія Навального із закликом негайно звільнити політика. Також депутати ЄП нагадали російській владі та Володимиру Путіну, що "вони несуть повну відповідальність за турботу про життя Навального", а всі особи, задіяні в судовому переслідуванні російського політика, мають опинитися під санкціями ЄС у галузі прав людини.

Засудження Європарламенту також викликали дії Росії навколо вибухів на військових складах у Чехії в 2014 році – депутати закликали РФ припинити загрозливу діяльність, спрямовану на дестабілізацію держав ЄС.

Водночас Європарламент закликав держави-члени Євросоюзу скоординовано вислати російських дипломатів, як це сталося у справі Скрипаля.

Фінальна частина резолюції містить заклик до глави європейської дипломатії та Ради ЄС розробити новий підхід до відносин Євросоюзу з Росією, який продемонструє солідарність зі східними партнерами ЄС, в тому числі з питань безпеки та мирного врегулювання конфліктів.

Нагадаємо, наприкінці минулого тижня Росія заявила, що починає відводити свої війська від українських кордонів, але такі заяви ще мають бути підтверджені розвідкою.

За матеріалами: 5.ua

Добавлено: 30-04-2021, 08:01
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх