Церемонія Сходження Благодатного вогню: онлайн-трансляція

Протягом століть напередодні православного Великодня в Єрусалимі відбувається диво Сходження Благодатного вогню.

Сходження благодатного вогню у 2021 році відбувається в умовах карантину і переважна кількість християн своїми очима може спостерігати за великоднім дивом в онлайн-форматі.


У 2021 році православний Великдень святкують 2 травня, а значить, Велика субота припадає на 1 травня і в цей день в Єрусалимі відбудеться Сходження Благодатного вогню. Скільки часу потрібно чекати зішестя Благодатного вогню, не знає ніхто - процес може зайняти п'ять хвилин або кілька годин.

Як відбувається сходження Благодатного вогню

Напередодні Кувуклію запечатують після перевірки. Після чого ключ від неї віддають на зберігання мусульманській сім'ї. На наступний день Кувуклію тричі обходять Хресним ходом.

У церемонії беруть священики кількох православних конфесій:
  • Єрусалимського патріархату Вірменської апостольської церкви,
  • Єрусалимської православної церкви,
  • Коптської та Сирійської церкви.
Богослужіння традиційно очолює Єрусалимський патріарх. Разом з ним до Кувуклії заходить Вірменський архімандрит. Примітно, що обидва залишаються в Кувуклії практично голими (в одних підрясниках) - щоб ніхто не запідозрив, ніби вони пронесли з собою сірники або щось подібне.

За патріархом і архімандритом запечатують двері. Віряни моляться.

Після Сходження Благодатного вогню патріарх Єрусалиму виносить з Кувуклії 33 свічки - по кількість років земного життя Ісуса.

Служба Великої суботи в Храмі Гробу Господнього символічно зображує Страсті Христові, поховання і воскресіння Ісуса Христа. Сам винос святого вогню символізує вихід з гробу "світла істинного", тобто воскреслого Ісуса Христа.

На церемонії Сходження Благодатного вогню в Єрусалимі очікуються делегації з 11 країн: України, Молдови, Болгарії, Білорусі, Росії, Кіпру, Румунії, Греції, Грузії, Польщі та Казахстану. Через пандемію церемонія відбудеться з обмеженнями, повідомила директор Департаменту світових релігій Міністерства закордонних справ Ізраїлю Шарон Регев.

За попереднім планом проходження церемонії, вона розпочнеться о 09:30 за ізраїльським часом і триватиме приблизно до 14:15. Згодом вогонь передадуть представникам іноземних делегацій, які вже з 15:30 зможуть повезти вогонь вірянам своїх країн з аеропорту ім. Бен-Гуріона.

ПО МАТЕРIАЛАМ: ZN.UA
Добавлено: 1-05-2021, 13:21
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх