Страсний тиждень 2021: що можна і не можна робити по днях

У понеділок, 26 квітня, для православних християн настане Страсний тиждень - останній тиждень Великого посту, яка передує одне з головних християнських свят - Великдень.

Як провести Страсну седмицю і що не можна робити - в нашому матеріалі.

Великодня, який цього року припав на 2 травня, передує Страсний тиждень або Страсна седмиця, під час якої згадується Таємна вечеря, переказ на суд, розп'яття і поховання Ісуса Христа. В цьому році Страсна седмиця триватиме з понеділка, 26 квітня, і до Великої суботи, 1 травня. А2 травня православні відзначатимуть головне свято.

Страсний тиждень є завершенням Великого посту і особливо сувора в плані дозволеної до вживання їжі для дотримують піст - найсуворіший в році піст починається саме в Великий понеділок - перший день седмиці.

Так, в перші чотири дні Страсного тижня можна вживати в їжу тільки хліб, фрукти, овочі, компоти, проте в четвер вважається дозволеним є гарячу рослинну їжу з додаванням олії. У п'ятницю перед святом Пасхи дотримують пост рекомендується утриматися від їжі на знак скорботи, так як в цей день був розп'ятий Ісус Христос. У суботу перед Великоднем дозволена гаряча їжа.

Скасовується піст зустріччю свята Пасхи - після святкового богослужіння в ніч з суботи на неділю. Таким чином в цьому році з 2 травня, свята Пасхи, починається тиждень, коли обмежень в їжі немає, проте лікарі радять виходити з посту поступово і не об'їдатися м'ясними і молочними продуктами.

При цьому, як регулярно відзначають священнослужителі, дотримання поста носить в цілому рекомендаційний характер, так як не всі люди в силу стану здоров'я або інших життєвих обставин можуть виключити м'ясо і молочні продукти з раціону. Церква відзначає, що суть Великого посту полягає не тільки в строгій дієті, але і в спілкуванні з Богом, молитвах.

Кожен день тижня перед Великоднем виконує свою роль і називається Великим. У храмах проходять спеціальні служби, які вважаються самими величними і урочистими у всьому церковному році.

При цьому ні в один з семи днів не святкують дні святих, які не поминають померлих, не проводять вінчання і хрещення - все обряди в цей час присвячені підготовці до Христового Воскресіння. Під час Великої седмиці не рекомендується займатися важкою роботою, городом, посівними роботами, а навпаки - присвятити час молитві. Богослужіння Страсної седмиці закликають людини до того, щоб він співпереживав, співчував Спасителю, кажуть в Церкві.

Значення днів Страсного тижня

Великий понеділок, 26 квітня

У перший день Страсного тижня віруючі згадують сюжет зі Старого завіту - старозавітного патріарха Йосипа, проданого заздрісними братами в рабство, що вважається прообразом страждає Спасителя. Крім того, на церковних службах згадують про прокляття Христом безплідної смоковниці, яка символізує нерозкаяним душу.

Також в помісних православних церквах починають здійснювати чин мироваріння - виготовлення особливого освяченого ароматичної олії (миро), що застосовується для помазання після хрещення. Понеділок Седмиця був також днем, коли робили генеральне прибирання в будинку і подвір'ї.

Великий вівторок, 27 квітня

У церкві в цей день читають притчі про десять дів, про вірного і невірному рабів і про Страшний суд. В цей день слід попрати все речі в будинку, а також підготувати одяг, в якій сім'я піде до церкви на Великдень - люди діставали кращі костюми, яскраве хустки, намиста. Головний колір Пасхи - червоний, тому в прикрасах і одязі обов'язково присутні червоний, пурпурний, оранжевий відтінки.

Велика середа, 28 квітня

У Велику середу згадують зраду апостола Іуди, який продав Вчителі за тридцять срібняків. Також згадують про покаятися грішниці, яка після розп'яття Ісуса омила сльозами його ноги і помазала волосся дорогоцінним маслом, готуючи його тіло до поховання.

Віруючим рекомендується в середу сходити до церкви, висповідатися й покаятися в гріхах, так як в середу сповідь має особливу силу. Також в цей день наші пращури готували до фарбування яйця. Їх треба добре вимити з милом і витерти насухо. Слід приготувати також все, що буде потрібно для їх розпису: фарби, спеціальний інструмент, посуд і так далі.

Великий четвер, 29 квітня

Великий четвер називають також Чистим. У цей день всім домочадцям належало помитися - люди вірили, що обмивання з молитвою очищає не тільки тіло, а й душу. У четвер також фарбують яйця, печуть паски.

Також увечері в четвер у храмах починається одна з найдовших служб в році - «Дванадцять Євангелій», на яку згадують страждання Христа і моляться перед хрестом. Ті, що прийшли в храм стоять із запаленими свічками, які до повернення додому не повинні гасити, згідно з традиціями. Також в цей день віруючим необхідно причаститися.

Велика п'ятниця, 30 квітня

П'ятий день Страсного тижня - найскорботніший, так як згадується розп'яття Ісуса Христа. Не можна займатися ніякими побутовими справами.

Субота присвячена похованню Христа. Його тіло було у Гробі, а душа зійшла в пекло і сповістила там грішникам про перемогу над смертю. У храмах проводиться освячення великодньої їжі і сходження благодатного вогню. Це слушний день для підготовки до свята, приготування великодніх страв, пасок, писанок.

У Страсний тиждень не можна веселитися і розважатися. Забудь про дискотеки, галасливі компанії, азартні ігри, спів і танці.

Великим гріхом вважаються плотські втіхи і бажання. Слід стримувати пориви тіла для очищення душі.

На Страсному тижні не можна нікому відмовляти в проханнях про допомогу, співчуттях і добрих справах. Вважається, що в цей період сам Господь звертається до людей із проханням.

Також у жодному разі не можна ні з ким сваритися. Неприпустимі образи, лихослів'я, брехня, заздрість, агресія та інші негативні почуття і вчинки.

В церкві в Страсний тиждень не проводять таїнства хрещення і вінчання, не святкують дні святих і не поминають померлих.
Добавлено: 26-04-2021, 17:01
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх