На Хортиці стратували роботи з відновлення знакових об'єктів

Оновлення Хортиці переходить до практичної фази втілення концепції. Про це заявив голова облдержадміністрації Олександр Старух.

За словами керівника області, всі необхідні тендерні процедури успішно відбулися та визначено підрядників. Наразі до об’єктів стягується техніка та персонал. Цього року планується оновити пагорб з флагштоком, Музей та Козацьке коло. Концепція перетворень пройшла широке обговорення в рамках всеукраїнської дискусійної платформи «Хортиця: видатна історія - велике майбутнє» та опублікована на офіційному сайті Національного заповідника Хортиця, повідомляє Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ЗОДА.

- Ресурс є - майже 100 мільйонів гривень. Вже можна та потрібно будувати. Це 77,3 мільйона від Міністерства культури та інформаційної політики в рамках програми Президента України Володимира Зеленського «Велика реставрація», вони йдуть окремим рядком та майже 20 мільйонів з обласного бюджету. Більш того, планується виділити ще кошти. Тобто роботи розпочинаються, Хортиця буде відроджена, - заявив Олександр Старух.

Відродження Хортиці відбувається за ініціативи Президента України Володимира Зеленського. Проєкт перетворень на Хортиці, запланованих на 2021 рік, офіційно було презентовано за участі Міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка, голови Запорізької облдержадміністрації Олександра Старуха та генерального директора ПАТ «Запоріжсталь» групи компаній Метінвест Олександра Мироненка. Метінвест став партнером національного проєкту відродження Хортиці та вже профінансував розробку концепції і проєкту реконструкції та облаштування об’єктів. Міністерство культури та інформаційної політики України, Запорізька облдержадміністрація та «Запоріжсталь» Метінвесту вже підписали Меморандум щодо консолідації зусиль в відродженні Хортиці.

- Хортиця – це національний об’єкт. Вже зараз почався перший етап реконструкції Музею історії запорозького козацтва та пагорба. Потім буде розбудова Козацького кола, прилеглої інфраструктури. Це дуже показово, що відродження об’єктів Хортиці знаходяться в державі на найвищому рівні контролю, - наголосив директор Національного заповідника Хортиця Максим Остапенко.

Музей не працює на Хортиці вже шість років. Цього року планується реставрувати будівлю та нарешті відкрити двері для відвідувачів. Пагорб з оглядовим майданчиком та флагштоком стане першим туристичним об’єктом в Україні, що стане доступним для будь-кого. Наприклад, доріжка на пагорб спроєктована під кутом 5%, що відповідає нормам ДБН з доступності та дозволить будь-кому піднятися на вершину та насолодитися краєвидами.

Також відповідно до норм, на кожні 0,8 м висоти передбачається рівне місце, де можна зробити перерву. Тобто пагорб планується зробити максимально зручним для всіх. Зараз це просто штучний насип землі, дістатися вершині якого можуть лише одиниці. Козацьке коло стане простором для реалізації громадських проєктів: проведення форумів, концертів, масштабних заходів з великою кількістю учасників.

Розвиток Хортиці можливий лише за умови зберігання унікальної природи та історико-культурної спадщини. На цьому наголошували учасники обговорень всеукраїнської дискусійної платформи «Хортиця: видатна історія - велике майбутнє». Вже відбулися три етапи обговорень. Перший був присвячений перспективам розвитку острова Хортиця. Під час другого етапу для широкого кола громадськості була презентована концепція оновлень на острові. Третій етап був присвяченій темі захисту та збереження природи Хортиці.
Добавлено: 10-06-2021, 17:20
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх