Шанс на зміни: ТКГ покинули два “проросійських” модератори ОБСЄ

Тристоронню контактну групу з врегулювання конфлікту на Донбасі залишили представники ОБСЄ Тоні Фріш та П’єр Морель, яких тепер замінять нові модератори. Спеціальний представник діючого голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі (ТКГ) посол Хайді Грау заявила, що погіршення ситуації з безпекою на Донбасі не дозволяє спеціальній моніторинговій місії (СММ) ОБСЄ ефективно виконувати свій мандат.

Про це повідомив представник України в ТКГ Сергій Гармаш.


Він зазначив, що Фріш та Морель, які були модераторами в ТКГ 6 та 7 років відповідно, лояльно ставилися до присутності в переговорному процесі терористів “ЛНР” та “ДНР”.

“Сьогоднішнє засідання ТКГ може стати переломним у Мінському процесі. А може і не стати, але слабкий шанс є”, – заявив він.

Росія у ТКГ перешкоджає розмінуванню територій Донбасу – Кравчук

Гармаш відмітив, що на останньому своєму засіданні представники ОБСЄ демонстрували свою прихильність представникам “Л/ДНР”.

“Фріш вчора на робочій групі побажав усього найкращого “громадянам Донбасу”, але, чомусь, не пам’ятав про громадян України… Зараз скажу тільки, що навіть сьогодні Морель називав представників ОРДЛО від Росії – “главами делегацій”, – зауважив він.

Гармаш висловив сподівання, що нові модератори від ОБСЄ можуть принести прогрес у переговорний процес в “Мінську”.

“У будь-якому випадку, ці люди пішли, а значить є шанс, що нові модератори будуть керуватися в дипломатичному процесі все-таки документами, а не “традиціями”, – додав представник України в ТКГ.

Раніше Гармаш заявив, що Кремль намагається нав’язати Україні переговори з терористами з ОРДЛО.

Він також наголосив, що Росія у ТКГ намагається витіснити з переговорів українських представників окупованих територій.

За  матеріалами: “Прямий”
Добавлено: 24-06-2021, 09:54
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх