Під Дніпром археологи розкопали «український Стоунхендж» (ВІДЕО)

Про це повідомляє Вiдкрите. Його вік понад 5 тисяч років. Археологи працюють на кургані вже місяць. За цей час знайшли кромлех, який цілком може стати «українським Стоунхенджем». «Стоунхендж» біля Дніпра ще не до кінця розкопали, але слава про нього розлетілася вже по всій Україні.

На археологічному майданчику буквально щодня бувають гості. Сьогодні сюди приїхали історики із сусіднього Запоріжжя. Кажуть, що подібні експедиції в сучасній Україні - подія. «Таке відбувається не так часто, і на НЕ таких величезних курганах. Об'єкт не просто цікавий, але і багатий на знахідки. Не знаю, чому тут немає великої кількості людей, що спостерігають за тим, що відбувається, адже вони унікальні », - вважає історик Олександр Шкаліков.

Тим часом археологи продовжують розкопувати кромлех, який частково ще знаходиться під курганом. Під час розчищення однієї з похоронних ям, знайдених в Кургані, можна побачити обрядові ознаки так званої «ямної культури». Вони, на думку фахівців, відносяться до початку бронзового століття - 3-го тисячоліття до нашої ери. Курган розкопали з північно-західної і південної сторін. Щоб дістатися до унікального кам'яного споруди верхній шар землі знімав бульдозер, потім грунт товщиною більше метра прибирали лопатами самі археологи. Кажуть, тепер починається найцікавіше.


«Культовий похоронний комплекс епохи енеоліту має діаметр 17 метрів. У самій середині знаходитимуться поховання перших скотарів - будівельників курганів, які жили в один час з представниками всім відомої трипільської культури », - розповів археолог Дмитро Тесленко.

Камені, які стоять в основі кромлеха, спадкоємці половецьких баб, які зараз перебувають в Історичному музеї Яворницького. Пласти грунту все чіткіше дають уявлення про похоронної культури наших предків. Вже виявили 11 насипних шарів кургану. «Вражає схема і технологія побудови кургану. Вражає, що люди 5 тисяч років тому, використовуючи лише грунт, що знаходився поруч, змогли створити таке », - розповідає Дмитро Тесленко. 

Всі знахідки археологи ретельно упаковують і відправляють в столицю. Далі вони поїдуть на дослідження до німецьких фахівців. Експерти підкреслюють, що найцікавіше археологів чекає попереду.

За матеріалами: Відкритий
Добавлено: 14-05-2021, 11:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх