Єльченко анонсував візит Байдена до Києва: чого українцям чекати від нової адміністрації США

Українська сторона також працює над можливим візитом Зеленського до США.

Адміністрація нового президента США Джо Байдена у відносинах з Києвом першочергово зосередиться на боротьбі з корупцією, "оскільки пора вже від слів переходити до справ", та реформі судової системи.

Про це розповів посол України в США Володимир Єльченко, пише "Укрінформ".


Дипломат наголосив на обізнаності нової влади країни, зокрема й самого Байдена, в українському питанні. За його словами, українська сторона працює над реалізацією запрошення голови держави відвідати Київ. "Це буде одним з перших питань, з якого ми почнемо тут проводити діалог з новою адміністрацією", - сказав Єльченко.

Посол додав, що спершу президенти мають поспілкуватися у телефонному режимі. "Над цим ми зараз працюємо, я думаю, що це буде досить швидко", - зазначив він.

Єльченко переконаний, що для дипломатичних контактів та розвитку подальших двосторонніх відносин країнам важливо налагодити особисті зв’язки: "Зрозуміло, що візит для цього - найкраща нагода, і не треба забувати про можливий приїзд президента Зеленського сюди (до США. – Ред.)".

За словами дипломата, контакти між Києвом та Вашингтоном продовжуються попри пандемію COVID-19. Зокрема, незабаром у віртуальному режимі відбудеться засідання спільної українсько-американської групи з питань роззброєння і безпеки. Також плануються дистанційні зустрічі спільної стратегічної групи та групи з питань зовнішньої політики.

Більш предметна робота, каже посол, розпочнеться після призначень у США посадовців, зокрема на українському напрямі. Він висловив надію на те, що більше двох десятків запланованих, однак не реалізованих через коронавірус візитів відбудуться "протягом цього року".

Джо Байден офіційно обійняв посаду 46-го президента Сполучених Штатів Америки. У середу, 20 січня, майже о 12:00 за Вашингтоном (о 19:00 за Києвом) він склав присягу на Капітолійському пагорбі. Церемонія відбулася за безпрецедентних заходів безпеки. Через пандемію коронавірусу кількість гостей з декількох сотень тисяч скоротили до тисячі.

Вперше за 150 років Дональд Трамп порушив традицію, не відвідавши інавгурацію свого наступника. Проте принаймні однієї традиції він дотримався, залишивши 46-му президенту прощального листа у верхній шухляді робочого столу в Білому домі. Присягав Джо Байден за триметровим парканом в оточенні 25 тисяч силовиків на сімейній реліквії — Біблії, якій 128 років. 

Із 2009 по 2017 рік на посаді віце-президента в адміністрації Барака Обами Байден відповідав за український напрямок. Жоден інший світовий політик не обізнаний з обставинами, інтригами та персоналіями української політики настільки глибоко. Під час виборчої кампанії Байден повторював, що хоче зробити Україну пріоритетом зовнішньої політики США. І можливо, слова, сказані колись із трибуни Верховної Ради, стануть пророчими. Детальніше – дивіться в сюжеті.  

За матеріалами: ТСН
Добавлено: 21-01-2021, 09:51
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх