Гармаш: Сьогоднішнє засідання ТКГ було і сенсаційним. У процес увірвався Козак

Заступник глави адміністрації президента Росії Дмитро Козак зайняв місце голови російської делегації у ТКГ Бориса Гризлова, коли голова української делегації, перший президент країни Леонід Кравчук заговорив про розроблення "Нормандською четвіркою" дорожньої карти щодо виконання Мінських угод.

РФ вустами Дмитра Козака (на фото) фактично визнала нелегітимність Мінських угод, каже Гармаш

Про це повідомив головний редактор видання "ОстроВ" і представник Донецької області в українській делегації у ТКГ Сергій Гармаш.


Головний редактор видання "ОстроВ" і представник Донецької області в українській делегації у тристоронній контактній групі Сергій Гармаш у Facebook розповів подробиці про засідання ТКГ, яке відбулося 21 січня.

"Сьогоднішнє засідання ТКГ було в певному сенсі сенсаційним. Уперше (принаймні за мого перебування) у процес буквально увірвався "куратор українського питання", заступник глави адміністрації президента Росії Дмитро Козак. Він рішуче "виселив" із крісла перед монітором голову делегації РФ Бориса Гризлова (що само собою мальовничо!) і заявив: "Жодної дорожньої карти в "Нормандській четвірці" розроблено не буде! Будуть тільки рекомендації!" – написав Гармаш.

Він розповів, що так Козак відреагував на пропозицію голови української делегації, першого президента країни Леоніда Кравчука почекати з обговоренням у політгрупі двох несумісних документів, поки "Нормандська четвірка" не розробить нового документа про послідовність дій щодо виконання Мінських угод.

Цей документ модератор підгрупи П'єр Морель зміг би використати для підготовки "єдиного, компромісного плану від ОБСЄ" і розблокувати перемовний глухий кут у політичних питаннях, повідомив Гармаш.

"Але для Росії важливий не прогрес, а нав'язати Україні обговорення "плану ОРДЛО", який для нас неприйнятний. Однак головна сенсація – це озвучена Дмитром Козаком мотивація неможливості розроблення "Нормандською четвіркою" дорожньої карти. Виявляється, "Нормандська четвірка" не має права втручатися у внутрішні справи України". Отже, Російська Федерація вустами Дмитра Козака фактично визнала нелегітимність Мінських угод, адже "Мінськ-2", який нав'язує Україні ухвалення деяких законів і навіть конституційні зміни, розробила в лютому 2015 року саме "Нормандська четвірка", – розповів він.

Пресслужба української делегації у ТКГ інформувала про нову пропозицію Кравчука. Створення такого документа, який ухвалять лідери держав нормандського формату, є головним орієнтиром для подальшої роботи ТКГ, зазначали в повідомленні.


Статус-кво у ТКГ збережено, "громадські експерти" бойовиків у неї не ввійшли – Гармаш. 

Спецпредставниця ОБСЄ Гайді Грау 21 січня на засіданні тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі одразу позначила, що право виступу на переговорах є тільки у членів делегацій України та Росії, а також, "з огляду на традиції", представників бойовиків "ЛНР" і "ДНР" Владислава Дейнега і Наталії Ніконорової.

2014 року, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого.

Переговори про врегулювання конфлікту на Донбасі ведуть у тристоронній контактній групі в Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії.

У Парижі 9 грудня 2019 року відбувся останній саміт лідерів "Нормандської четвірки". У його підсумковому комюніке написано, що сторони домовилися про припинення вогню, відкриття нових пунктів пропуску, обмін утримуваними особами за формулою "всіх на всіх" до 31 грудня 2019 року, розведення сил та засобів на трьох нових ділянках на Донбасі, продовження на рік дії закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" і розширення мандата спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Домовленості було виконано частково. Планували, що наступний саміт відбудеться 2020 року, однак цього не сталося.

За матеріалами: Гордон

Добавлено: 22-01-2021, 09:46
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх