Разумков розповів, що може бути винесено на всенародний референдум (ВІДЕО)

На всенародний референдум можуть бути винесені, зокрема, питання змін до Конституції, а також відкриття в Україні ринку землі.

Про це в ексклюзивному інтерв’ю “Прямому” заявив голова Верховної Ради України Дмитро Разумков.

Він підкреслив, що референдум є правильним інструментом народовладдя, однак все залежить від мети, з якою він проводиться.

“Саме завдяки, в тому числі референдуму сьогодні ми з вами живемо в незалежній державі. Але, як і будь-який інструмент, він може або допомагати розвиватися, або шкодити. Головне, щоб він був у правильних руках.

Повертаючись до самого закону про референдум. Це була також одна із позицій, яка була відображена у передвиборчих програмах “Слуги народу”, президента й інших політичних сил, які сьогодні представлені в парламенті. Щодо аспектів цього законопроєкту – є багато нюансів. З чимось можна було погоджуватись, проти чогось виступали колеги. Але сама ідея правильна. Механізм народовладдя – він правильний”, – сказав спікер парламенту.

Разумков зауважив, що не став би виносити на всеукраїнський референдум питання про мову. Водночас він припустив можливість винесення питання про зміни до Конституції.

“У нас одна державна мова. Тому я не впевнений, що це треба виносити на референдум. Щодо Конституції, якщо ми говоримо про якусь окрему норму, теоретично це питання можна було б виносити на референдум. Однак зміни до Конституції достатньо чітко прописані, як проводяться. Єдине питання, і про це також колеги говорили. Наприклад, новий текст Конституції. Неможливо винести новий текст Конституції на референдум, тому що він складається з великого переліку статей. І хтось буде підтримувати статтю 1, 2, 3, а не буде погоджуватися з 4, 5, 6-ю. Але є питання, які також можна буде виносити, обговорювати і віддавати на обговорення людям”, – пояснив голова Верховної Ради.

Разумков також зазначив, що наразі не бачить питань, які б потрібно було виносити на референдум.

“Якщо ми говоримо про питання за народною ініціативою, то краще хай вирішує народ, а не голова Верховної Рад. На сьогодні я не думаю, що є питання, яке б мені було вкрай важливо сьогодні розглядати. Ви знаєте, що є питання ринку землі так само і багато інших аспектів. Але я думаю, що люди будуть визначатися, що сьогодні є першочерговими питаннями, які повинні бути розглянуті на референдумі і коли”, – сказав спікер парламенту.

За матеріалами: Прямий

Добавлено: 4-02-2021, 16:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх