Висновки з Давосу для України

Відновлення після пандемії COVID-19 — головна тема цьогорічного січневого Давосу. Міністр економіки, фінансів та відновлення Франції Бруно Ле Майр зазначив, що ЄС може повчитись у США, як підтримувати корпорації під час криз, а США можуть навчитись у ЄС, як підтримувати людей.

Максим Тімченко, генеральний директор ДТЕК (Фото: Особистий архів)

Щодо України, то ми маємо навчитись як підтримувати і людей, і корпорації, щоб використати цю кризу як можливість для економічного і соціального перезавантаження. Заради підтримки нам варто відновити довіру один до одного та бути відповідальними у виконанні спільних домовленостей, послідовними на шляху до поставлених цілей.

Цьогорічний Форум відповідав духу часу і відбувся в онлайн-форматі. Це зробило Форум більш відкритим, не таким загадковим і далеким від загалу, адже всі охочі мали можливість з перших уст почути ключові ідеї та думки щодо майбутнього розвитку світу. Ця відкритість відбулась в наслідок стрімкої цифровізації, яку істотно пришвидшила пандемія. І саме на цю зміну варто звернути більше уваги, щоб масштабувати її на принципи ведення бізнесу та державного управління.

Відкритість, в свою чергу, є запорукою довіри, як фундаменту для побудови діалогу між споживачами, бізнесом і державою. І саме відновлення довіри, у цьогорічній вітальній промові, засновник та виконавчий голова Всесвітнього економічного форуму Клаус Шваб відзначив, як перший крок на шляху до подолання кризи та побудови кращого майбутнього.

Високий рівень недовіри — це одна з найгірших спадщин посткомуністичних країн, з якою ми досі не впоралися. Але ж довіряючи партнеру ми здатні спільно досягнути більшого успіху для всіх сторін. Тому соціальна довіра між громадянами є необхідною умовою для формування здатності успішно співпрацювати і криза пандемії COVID-19 дає можливість створити цю нову фундаментальну цінність. Ми стали свідками як український бізнес здатен консолідувати зусилля з державою в боротьбі з пандемією. Цей досвід важливо усвідомити та застосовувати й в інших сферах, і не лише в умовах кризи, задля побудови сталого майбутнього України.

Довіра є передумовою для відновлення та трансформації світової економіки, розв’язання кліматичних проблем та досягнення вуглецевої нейтральності. Неможливо подолати епідемію в середині країни шляхом «вакцинного націоналізму», неможливо подолати економічні наслідки пандемії шляхом ізоляції. Так само неможливо на локальному рівні вирішити глобальні екологічні питання, адже вуглецевий слід не має паспорту чи національності. Єдиний шлях — відновлення і пожвавлення глобальної співпраці.

Для України це питання особливо важливе. Ми зробили свій цивілізаційний вибір та стали на шлях європейського вектора розвитку. Але цей шлях вимагає від нас зусиль в побудові довірливих стосунків з нашими партнерами, як на міжнародному урядовому, так і бізнесовому рівнях. Для нас, як країни, це означає продовження та поглиблення структурних реформ. Цей процес є непростим та вимагає співпраці й довіри між усіма стейкхолдерами. 2019 року ми почали реалізовувати реформу ринку електроенергії, яка й досі проходить болісний етап становлення, але її успіх має дати свої плоди всім учасникам ринку, а в першу чергу — споживачам.

Завершення реформ — це відповідальність та виконання взятих на себе зобов’язань. Відмова від них — це не просто «крок назад», а загроза для України втратити довіру міжнародних партнерів, а значить не зробити цивілізаційний прорив, не забезпечити гідне майбутнє наступним поколінням. Тільки своїми послідовними діями, виконанням публічно взятих на себе зобов’язань Україна може суттєво просунутись вперед в подоланні кризи, в побудові економіки сталого розвитку. Уряд і бізнес мають разом дивитись у майбутнє і прогнозувати, як буде виглядати економіка, щоб правильно інвестувати. Нові технології наближують рішення кліматичних проблем — енергетика, автомобілебудування і інші сфери економіки в стані переходу на «зелену» сторону.

2021 рік буде переламним у філософії світового бізнесу, відбудеться рух від капіталізму акціонерів до капіталізму всіх стейкхолдерів. Якщо раніше під капіталом розуміли фінансовий ресурс, то тепер все більше це і людський капітал, і капітал природи. Цього року WEF запропонував набір універсальних показників з охорони навколишнього середовища, соціальної сфери та управління (ESG), за якими можуть звітувати компанії, незалежно від їх галузі чи регіону. Результативність у сфері сталого розвитку вже стає головним драйвером ринкової вартості бізнесу. ESG критерії стають більш важливими у звітності бізнесу, навіть ніж інформація про фінансові результати.

Для відновлення економіки, глобальних і локальних зв’язків між бізнесом, інвесторами, громадами, урядами — необхідно відновити, у першу чергу, конструктивний діалог. ДТЕК, як і раніше, продовжує робити свій вклад в розвиток економіки країни через інвестиції в сучасні, екологічно чисті технології та інновації. Однак сам по собі бізнес або держава наразі не здатні відповісти на ті виклики, які постали в «постковідний» період. Успішний розвиток та «перезавантаження» можливе буде лише за умови відкритого діалогу між усіма сторонами і енергетична галузь може стати драйвером зростання всієї економіки України.

Максим Тімченко, генеральний директор ДТЕК

За матеріалами: НВ
Добавлено: 4-02-2021, 16:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх