В Україні скасували трудові книжки: як електронний документ вплине на облік стажу (ВІДЕО)

Закон передбачає відмову від паперових трудових книжок

Верховна Рада України 5 лютого 2021 року прийняла Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі".

Про це йдеться у повідомленні на офіційній сторінці ПФУ у соцмережі Фейсбук. Як зазначається, закон передбачає поступову відмову від паперових трудових книжок, запровадження обліку трудової діяльності працівника в електронній формі, автоматичне призначення пенсії за віком.



Зокрема, закон запроваджує:
  • механізми накопичення, зберігання та використання даних про трудовий стаж працівників в електронній формі;
  • електронний документообіг при накопиченні, зберіганні та використанні (за згодою особи, крім випадків, передбачених законом) даних про трудовий стаж;
  • автоматичне, без звернення особи, призначення пенсії при досягненні пенсійного віку, без необхідності додатково звертатись та особисто відвідувати органи Пенсійного фонду України.
Прийняття Закону дасть змогу:
  • спростити процедури одержання інформації про набутий стаж працівників для призначення виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, наприклад, у випадку тимчасової втрати працездатності;
  • зменшити витрати роботодавців на ведення паперового документообігу;
  • усунути можливі ризики і негативні наслідки втрати паперової трудової книжки, її фізичного пошкодження, фальсифікації або внесення недостовірних відомостей.
Крім того, завдяки введенню трудової діяльності працівника в електронній формі буде забезпечено необхідні умови для автоматичного призначення пенсій на підставі наявних відомостей про стаж та сплачені внески, які містяться в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового соціального страхування.

Додаткові документи можна буде додавати через особистий електронний кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.




За матеріалами: "Знай.ua"
Добавлено: 8-02-2021, 17:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх