Політична оцінка революції ГІДНОСТІ: які заяви лунали у парламенті (ВІДЕО)

Депутати одразу взялися й ухвалили за основу законопроєкт, який вимагають родичі Героїв Небесної Сотні

Переддень сьомої річниці масових розстрілів на Майдані. Вже навіть Європейський суд із прав людини визнав - тодішня українська влада винна у надмірно жорстокому придушенні мирних акцій протесту, а от Верховна рада України досі не дала політичної оцінки Революції гідності.

Відповідна постанова рік припадала пилом. Із першої спроби депутати провалили голосування про визнання Революції Гідності однією з ключових події державотворення. Нині до такого самого результату на табло закликає слуга народу Максим Бужанський.

"Пів країни вважає Майдан Революцію гідності, але інша - державним переворотом. Чи парламент представляє всю країну, чи тільки половину?", - заявив "слуга" Максим Бужанський.

Лише Бужанський торік не підвівся з місця під час хвилини мовчання за Героями Небесної сотні.

"Переважна більшість людей, які знаходяться сьогодні тут, ніколи не опинилися б в цьому залі, якби не кров героїв Небесної сотні. Я прошу про це не забувати",- зауважив голова комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв.

"Хто підтримує те, що сталося на майдані, хто вважає Революцію Гідності історичною подією, підійти сюди і показати, що це все ж таки об'єднає парламент", - закликала депутатка "Голосу" Олександра Устінова.

ЗА ТЕМОЮ

Історичне рішення: Верховна Рада офіційно визнала Революцію Гідності ключовим моментом державотворенняНа заклик довкола трибуни збираються депутати з чотирьох фракцій. Багато хто - підтримував Майдан або й сам був у середмісті Києва під час подій кривавої зими 14-го.

"Майдан не дав зробити Україну колонією Росії. Сьогодні ми маємо цю заяву прийняти, щоби сказати і світу, і суспільству, Україна пам'ятає, Україна бореться, і Україна переможе. Слава Україні!", - наголосив депутат "ЄС" Андрій Парубій.

"У залі українського парламенту немає жодного морального права ставити під сумнів героїзм людей, які загинули на Майдані", - сказав народний обранець Віталій Безгін.

"Люди виходили на вулицю - це було їх відношення до того свавілля, до тієї жорстокості, до тієї тупості, яку проявляла влада", - пояснив нардеп "Батьківщини" Сергій Соболєв.

"Досі пам'ятаю очі батька Івана Тарасюка і батька Сашка Храпаченка, які приїхали першими на розпізнавання тіл. У кого не підніметься рука проголосувати за цю постанову, їдьте вже в той Ростов, там нема наших Майданів, там нема цих довбаних українців, і всіх тих, хто псує вам життя", - наголосила представниця "голосу" Соломія Бобрровська.

Ті, до кого звертається депутатка, як були з того боку барикад у чотирнадцятому, так досі там і залишаються. Відроджена Партія Регіонів в особі ОПЗЖ - не говорить нічого нового.

"Нам обіцяли європейський вектор економічної інтеграції, європейські стандарти, європейську заробітну плату і тисячу євро, що ми зробили за ці сім років?", - обурювався депутат ОПЗЖ Олександр Колтунович.

Ексрегіонали дещо зафарбували табло в червоне, але більшість - проголосувала зеленими кнопками. Депутати одразу взялися й ухвалили за основу законопроєкт, який вимагають родичі Героїв Небесної Сотні. Йдеться про заочне засудження, що дозволяє заочно розслідувати справи утікачів, причетних до злочинів на Майдані.

"Це борг перед тими, хто загинув", - вважає голова комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський.

"Без оголошення в Інтерпол можна буде застосовувати процедуру заочного засудження. Тобто - невідворотність покарання у справі Майдану", - каже депутатка "ЄС" Вікторія Сюмар.

Особливо важливо це для критичної справи - вбивства 49 протестувальників та пораненню понад 80 людей - 20 лютого 2014-го. Понад рік тому п'ятьох обвинувачених беркутівців звільнили в межах обміну, двоє повернулися до України, ще троє — залишилися в Росії.

"Справа - розділена, вона - фактично кастрована. У нас лишилося два обвинувачених, по інших - вона зупинена і не розглядається. І все, що ми зараз розглядаємо, і все, якщо ми до певного моменту дійдемо - вороття вже не буде", - попереджає адвокатка родин Героїв Небесної Сотні Євгенія Закревська.

А часу, стверджує адвокатка, обмаль, якщо в березні не ухвалять у другому читанні закон, то щонайменше - ці троє - уникнуть вироків.

За матеріалами: "5 канал"
Добавлено: 18-02-2021, 08:18
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх