Чому Зеленський підтримав удар США по українському олігарху Коломойському: коментар експертів

У п'ятницю, 5 березня, стало відомо, що США ввели санкції проти українського олігарха Ігоря Коломойського. Відтепер йому заборонено в'їзд до Штатів. Причина - звинувачення в корупції і "спробах підірвати демократію в Україні", про що повідомив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Наслідки цієї ситуації для олігарха Коломойського, президента Зеленського і України в цілому для "Телеграфа" проаналізували експерти.

"Коломойському прилетіло! - зазначає політичний і економічний експерт Growford Institute Валерій Клочок. - США ввели санкції проти українського олігарха. Показово, що буквально два тижні тому НАБУ провело показову операцію по затриманню топ-фігуранта у справі ПриватБанку Яценко (про розкрадання коштів шляхом видачі фіктивних кредитів на мільярди гривень через підставні компанії, пов'язані з колишніми власниками банку) ".


Валерій Клочок

В цілому ця історія досить давня і складна, вважає експерт.

"Якось так вийшло за попередньої влади, саме цей банк отримав від НБУ рефінансування на суму понад 5 мільярдів доларів, тому що міг збанкрутувати і постраждали б мільйони українців, які були клієнтами цієї фінансової установи. Мені і досі цікаво: чому знали що банку * опа і продовжували туди вливати величезні гроші? і не чиїсь, а наші з вами - гроші платників податків ", - підкреслює Валерій Клочок.

Але з лютого поточного року - закрутилося. Експерт нагадує, що 23 лютого генпрокурор Венедиктова зробила дуже цікаву заяву. Зокрема, повідомила, що на всі питання, які хвилюють суспільство вже багато років, будуть надані адекватні відповіді.

"Поява санкцій США проти Коломойського може свідчити про консолідацію дій правоохоронних органів України та США. У Штатах вже давно порушені кримінальні справи проти нього - і питання часу, коли Коломойський знову опиниться в Ізраїлі, щоб уникнути екстрадиції з України. Такий варіант подій здається мені найбільш вірогідним . Цілком очевидно, що Офіс президента і сам Зеленський хочуть позбутися від будь-яких зв'язок зі скандальним олігархом. Тому вручення підозр Яценко, Дубілету старшому (молодший Дубілет свого часу працював IT-директором ПриватБанку і міністром Кабінету міністрів в уряді Гончарука), мовчазна згода США на прийнятий закон "проти Ситника" etc. - це все ланки довгої, спільної з США ланцюга кримінального переслідування Зеленським і Ко одного з українських олігархів ", - вважає Валерій Клочок.

За його словами, стверджувати про системність в плані деолігархізації ще рано. Але санкції проти Коломойського (а суди і скандали навколо ПриватБанку, Коломойського і Боголюбова відомі на весь світ) - це вже другий потужний кейс після санкцій проти Медведчука.

"Ще один важливий момент. Коломойський ніколи не повертає борги. Це - один із способів, яким він нажив стан. І зараз для Коломойського судова тяганина по ПриватБанку - це боротьба не за банк, а боротьба за те, щоб не повертати борги. Тому для нас принципово важливо через кейс Комойського довести всім, що відома приказка «Борги повертають тільки лохи і труси» не працює, - впевнений Валерій Клочок. - У мене поки немає стовідсоткового відчуття, що це точно відбудеться. Але новина про санкції проти Коломойського - дуже потужна . Крім того - це може бути і сигналом про готовність адміністрації Байдена зустрітися з президентом України. Подивимося ... В умовах неоголошеної війни з Росією зберегти навіть тактичну підтримку США для нас дуже важливо ".

Експерт Українського інституту політики Микита Трачук, вважає, що справа Коломойського - лакмусовий папірець планів наших західних партнерів щодо української олігархії, великого національного бізнесу.

"Справа Коломойського співзвучно зі справою Фірташа. Відбувається планомірне витискання з боку Заходу наших національних гравців, великого бізнесу, який впливає на політику, розподіл ресурсів і так далі. Ми бачимо зіткнення транснаціональних корпорацій (ТНК) з місцевим олігархатом. І те, що зараз відбувається з Коломойським - важливий дзвіночок для інших наших великих гравців. для Ахметова, Пінчука, Косюка, олігархів молодшого віку. Справа Коломойського - лише одне в низці багатьох, які нас чекають ", - прогнозує Микита Трачук.


Микита Трачук

На його думку, Зеленському вигідна деолігархізація, тому він її підтримує.

"Коломойський буде відстоювати свої права в судах, продовжувати політичну діяльність через своїх представників в парламенті, через ломів (лідерів громадської думки - ред.). Буде штовхати тему про" зовнішньому управлінні ", про неприпустимість судової реформи, до якої підштовхують наші західні партнери. але глобально дні Коломойського полічені. Не в плані життя і здоров'я, а в плані перебуванні тим, ким є зараз - олігархом. Великою фінансовою структурою, що впливає на політику. і це - сигнал усім нашим олігархам, які почали розуміти, що ТНК не потребують місцевих управлінців. Час нашої національної олігархії добігає кінця ", - вважає Микита Трачук.

Відзначимо, що в Офісі президента України позитивно відреагували на введення США санкцій проти олігарха Ігоря Коломойського.

Колишній секретар РНБО Олександр Данилюк заявив про підготовку документів на екстрадицію Коломойського. 

За матеріалами: Телеграм

Добавлено: 6-03-2021, 20:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх