В Україні почнуть штрафувати далекобійників: за що і коли

В Україні запрацюють автоматичні комплекси зважування для фур. Суми штрафів за перевантажені фури можуть становити 30-40 мільйонів гривень на день.

Цьогорічна сніжна та морозна зима стала випробуванням для українських доріг. Уже традиційно після потепління з’явилися нові ями. Також дорожнє полотно руйнують перевантажені фури. 

Кожна понаднормова тонна вантажівок - це мільйонні збитки для держави, тобто для нас з вами, і одночасно надприбутки для нечесних перевізників. Таких хитрих перевізників бити по гаманцю - мають на комплексах контролю ваги.

Однак за майже годину перевірки, де працювала знімальна група ТСН, жодного порушення. Далекобійники - народ згуртований та солідарний. Перевантажених колег попереджають про небезпеку через месенджери. 

"Радіостанції стоять і передають, питають, чи є вага, чи працює вона. Якщо працює - на заправках, на стоянках, де тільки можна, стоять і чекають", - каже інспектор "Укртрансбезпеки" Олександр Козлюк. 

Невдовзі так перечекати чи об’їхати контроль ваги - не вийде. По країні вже встановили понад 4 десятки автоматичних комплексів, які зважують авто в русі. Ними перекрили всі основні траси, мости, а також під’їзди до портів. Нині частина систем працює в тест-режимі, решту - ще налаштовуватимуть.

"Взимку ніхто ж не калібрує, так що ми чекаємо коли потеплішає. Бо калібрування полягає в тому, що по кожній смузі три різних типи машини, вантажівка, з різною кількістю осей і десь по три-чотири десятків разів проїжджає", - розповів начальник відділу інтелектуальних транспортних систем "Укравтодору" Андрій Вознюк. 

Відео Новини України: коли запрацюють автоматичні комплекси зважування для фур

Цьогорічна сніжна та морозна зима стала випробуванням для українських доріг. Уже традиційно після потепління з`явилися нові ями. Та не менше за погоду дорожнє полотно руйнували і руйнують перевантажені фури - хронічна хвороба автошляхів. Коли запрацюють автоматичні комплекси зважування та скільки грошей вони приносили б уже зараз, якби функціонували на повну – дивіться.

Усі дані з комплексів зливаються в дата-центр "Укравтодору". За рік роботи в тестовому режимі системи провели сім мільйонів зважувань. Кожна третя вантажівка - їхала з перевантаженням.

"Було б 30-40 мільйонів гривень на день штрафів, якби вони працювали. Тобто ми бачимо, що система в автоматичному режимі фіксує надзвичайно велику кількість перевантажень", - каже голова Державної служби України з безпеки на транспорті Єгор Прокопчук. 

Для порівняння: за весь 2020 рік інспектори виписали вручну постанов лише на 300 мільйонів гривень. Але карати фури автоматично досі не можна, бо немає закону. 

"Він пройшов перше читання, депутати вже надали свої правки і чекаємо друге читання", - пояснює очільник Державної служби України з безпеки на транспорті Єгор Прокопчук. 

Дорожники сподіваються, що депутати узаконять автоматичне зважування вже цього року. Плюс планують збільшувати кількість автоматичних комплексів. Зокрема на обласних та районних дорогах, куди часом ховаються вантажівки. А поки ж ловлять порушників жезлом. Під кінець рейду дорожній службі таки вдалось ловлять одного порушника. Зайва тонна на осі, та 600 кілограмів загальної маси.

"Вночі грузили. Вантажники так загрузили і все. Я от Броди проходив, там пропустили", - пояснив далекобійник. 

Штраф за такий відносно невеликий перевантаж - більше 10 тисяч гривень.

Нагадаємо, в "Укравтодорі" розповіли про плани збудувати найдовшу трасу України. 

За матеріалами: ТСН

Добавлено: 16-03-2021, 09:15
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх